Početna Gradske teme UGZI ponavlja tendere za izgradnju punjača za električne autobuse

UGZI ponavlja tendere za izgradnju punjača za električne autobuse

0

Nakon što su obustavljeni prethodni tenderi za ugradnju opreme za napajanje gradskih autobusa električnom energijom i gradnju montažne betonske trafostanice (MBTS), Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nedavno je raspisala nove.

Procenjena vrednost obe javne nabavke je oko 25,2 miliona dinara, bez PDV-a (25.227.781), što je za gotovo 4,3 miliona više nego ranije.

Za izgradnju MTBS-a namenjeno je 18 miliona dinara, a predviđeni rok za završetak je tri meseca, tačnije 90 kalendarskih dana. Interesantan je podatak da je prethodni tender obustavljen jer su pristigle ponude premašivale tada procenjenu vrednost investicije od 15 miliona dinara. Primera radi, firme “Energotehnika – Južna Bačka” i “Geotehnika” ponudile su 19,93 miliona dinara, a “Struja” i “AB & CO” 17,84 miliona.

Budući da na prethodnom tenderu nije bilo zainteresovanih preduzeća da za oko 5,9 miliona dinara nabave i ugrade opremu za napajanje električnih autobusa, Gradska uprava je povećala procenjenu vrednost investicije na oko 7,2 miliona, s tim da je rok za završetak tog posla ostao isti – 45 dana.

Električni autobusi bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da saobraćaju na linijama 2, 4, 8, 9 i 11, a punjači će biti instalirani na kružnom toku na Bulevaru Jovana Dučića i okretnici ispred Železničke stanice.

Zbog postavljanja elektropunjača za vozila gradskog prevoza, stajalište na Bulevaru Jovana Dučića će biti produženo za oko 58 metara, uključujući i plato za putnike, dok će 12 parkinga biti srušeno. Na samom kraju novog stajališta predviđena je ugradnja opreme za punjenje autobusa, a na zelenoj površini, između biciklističke staze i prostora za putnike, planiran je plato površine šest kvadratnih metara, gde će se nalaziti centralne jedinice elektropunjača. Površina proširenja postojećeg autobuskog stajališta je oko 202 kvadratna metra, a prostora za putnike 170 kvadrata.

“Postrojenje za punjenje buseva električnom energijom uklopljeno je u postojeću saobraćajnu infrastrukturu i projektovano tako da zadovolji zahteve aktuelne saobraćajne tražnje u Novom Sadu. Na lokaciji koju je investitor odredio, predviđeno je postavljanje električnog punjača i stuba ‘Must Hood’ za punjenje autobusa preko pantografa”, navedeno je u tehničkom opisu projekta koji je uradio “Šidprojekt”.

Ponude na oba tendera Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podnose se do 22. februara, a najviše 40 dana kasnije biće donete odluke o dodeli ugovora ili, pak, obustavi postupka. Imajući u vidu sve rokove, kao i vremenski period neophodan za uvođenje odabranih izvođača u posao, radovi bi mogli da počnu u aprilu.

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: Pixabay