Početna Gradske teme Ukidanje kovid propusnica glavna tema današnje sednice Kriznog štaba

Ukidanje kovid propusnica glavna tema današnje sednice Kriznog štaba

0

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa mogli bi na sednici najavljenoj za danas, da donesu odluku o ukidanju kovid propusnica.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da će kovid propusnice biti ukinute jer, kako je objasnio, “ne možemo reći da su bile od velike koristi” i zbog smanjenja broja novoinficiranih prethodnih nedelja.

Naveo je da će još neke mere biti ublažene i da će medicinski deo kriznog štaba tražiti da se ukine karantin za one koji su bili u kontaktu sa inficiranom osobom a nemaju nikakve simptome kovida-19.

“Imamo veliko smanjenje broja zaraženih i kraj što se tiče direktne opasnosti od kovida, biće relativno brzo. Već do kraja marta imaćemo kontrolisanu situaciju”, naveo je Tiodorović.

Dodao je da će članovi Kriznog štaba razgovarati i o tome da se četvrta i peta doza vakcine protiv korona virusa preporuče ugroženim grupama gradjana, kao i onima koji ne mogu da putuju, zbog vakcina koje nisu priznate u svim državama.

Ocenio je da će proleće i leto “verovatno proći u mirnoj situaciji” s tim što se kako je dodao, na jesen mora razmišljati o vakcinaciji pre svega ugroženih kategorija.

Kovid propusnice uvedene su 23. oktobra prošle godine i najpre su važili posle 22 časa da bi sa porastom broja novozaraženih, njihovo važenje bilo produženo pa su primenjivane od 20 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay