Početna Gradske teme Ulepšajmo praznike korisnicama Sigurne ženske kuće

Ulepšajmo praznike korisnicama Sigurne ženske kuće

0

Kraj decembra je vreme popusta, kupovine i darivanja. U ovo doba godine treba misliti i na one koji praznike neće dočekati u svom domu. Žene, žrtve nasilja koje su pobegle od partnera, Novu godinu i Božić će provesti u Sigurnoj ženskoj kući, a taj boravak im možemo bar malo olakšati i ulepšati doniranjem sitnica koje njima i te kako znače.

Sedam žena prosečne starosti oko 30 godina i sedmoro dece, od kojih najmanje ima tek pet meseci, borave u Sigurnoj ženskoj kući, gde će i provesti praznike. Nije idealno, ali njima svakako bezbednije i toplije od mesta sa kog su se sklonili. Iako i grad finansira, a brojni donatori i građani pomažu, određene stvari toj ustanovi uvek nedostaju.

“Za ovu Novu godinu korisnicima je potrebno razmevanje i podrška. Potrebno je takođe donirati igračke za decu, takođe je važno da znamo da je ženama potreban veš, odeća, obuća, papuče, knjige i sve ono što život čini i što podrazumeva svakodnevicu”, saopštila je Nada Padejski Šekerović, rukovodilac Sigurne ženske kuće.

Većina korisnica Sigurne ženske kuće su nezaposlene i ekonomski zavisne od nasilnika, zbog čega je korak napuštanja još teži. Podrška ka zaposlenju zato je neophodna, kaže Padejski, i kao rešenje ističe socijalno mentorstvo. Navodi primere da, kada se žena zaposli, u najvećem broju slučajeva još traju različiti sudski postupci i da je važno razumeti je i pomoći da na poslu i opstane.

“Žena nije psihološki stabilna, potrebna joj je podrška. Deca, zavisi kog su uzrasta, idu u vrtić, idu u školu, potrebna joj je pomoć. Nema kome da ostavi decu uveče ako ide u drugu smenu da radi, ako ide u treću smenu. Mi moramo da razumemo realne probleme sa kojima se žrtva suočava i da tako, iz te prizme posmatramo njenu mogućnost zapošljavanja. Socijalni mentor bi bio podrška i veza između nje i poslodavca, da ona ostane na tržištu rada”, rekla je Padejski Šekerović.

Korisnice u Sigurnoj kući u proseku borave četiri meseca. Najveći broj njih život nastavlja u podstanarskom stanu samostalno, ili sa drugim korisnicama Sigurne kuće. Određeni broj njih se vrati počiniocu i većina tih žena ponovo potraži pomoć. Do konačnog napuštanja, žene se nasilniku vraćaju od 4 do 7 puta, pokazuju svetska istraživanja.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay