Početna Gradske teme Vakcinacija Novosađana za desetak dana

Vakcinacija Novosađana za desetak dana

0

Imunizacija protiv Kovida-19, biće okončana najkasnije do sredine jula, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đerlek. Prvi punkt za masovnu imunizaciju građana, prema najavama, trebalo bi da počne sa radom do kraja nedelje, na Beogradskom sajmu. Za taj važan posao spremne su i mobilne ekipe Doma zdravlja “Novi Sad”, a kako saznajemo, vakcinacija građana Novog Sada, trebalo bi da počne za desetak dana.

Za nepuna tri dana, više od 150 hiljada građana iskazalo je interesovanje za vakcinaciju, a u Nacionalnom koordinacionom timu za imunizaciju napominju da bi narednih dana i nedelja, mogla da počne masovna imunizacija građana, koja bi trebalo da bude okončana sredinom jula. Prvi punkt biće oformljen na Beogradskom sajmu, dok će se u ostalim gradovima aktivirati sukcesivno. Vakcinacija zdravstvenih radnika teče nesmetano širom zemlje. Imunizacija medicinskog osoblja počela je juče i nastavlja se danas, a tokom ova dva dana prvih 200 doza Fajzerovih vakcina primiće lekari i medicinsko osoblje Doma zdravlja “Novi Sad”.

“Mi smo napravili plan, pošto imamo 200 zaposlenih koje planiramo danas i sutra da uradimo. Pošto vakcina ima rok trajanja van zamrzivača od pet dana, mi planiramo da to uradimo u roku ova dva dana”, kaže Nenad Vukas, koordinator vakcinacije u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Prvog dana odazvali su se svi prijavljeni radnici, a kako nam je rekao naš sagovornik, nakon anketiranja i davanja saglasnosti, sledi vakcinacija ostalih lekara i nemedicinskog osoblja. Doktor Branislav Đurđević, pedijatar u Domu zdravlja “Novi Sad”, nije se dvoumio nijednog trenutka.

“Ovo je najbolji način i jedini način i mislim da niko ne treba da se dvoumi, pogotovo zdravstveni radnici koji su svakodnevno u kontaktu sa infekcijama”, ističe Branislav Đurđević, pedijatar u Domu zdravlja “Novi Sad”.

“Vakcine za iskorenjivanje raznih bolesti mnogo znače, pa ne verujem da bi i ovo pustili da nije bezbedno”, smatra Mirjana Zelen, stomatološka sestra u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Kako je potvrđeno u Domu zdravlja “Novi Sad” sve mobilne ekipe, više od 15 takvih ekipa, spremne su i za predstojeću masovnu vakcinaciju građana, koja bi ovde u Novom Sadu trebalo da započne za desetak dana.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay