Početna Gradske teme Veća potrošnja vode smanjila pritisak u prigradskim naseljima

Veća potrošnja vode smanjila pritisak u prigradskim naseljima

0

Potrošnja hladne vode iz gradskog distributivnog sistema znatno je veća od uobičajene za ovaj period godine, zbog čega u pojedinim prigradskim naseljima, kao što su Futog i Veternik, vode nema ili je pritisak veoma slab.

Kako navode u JKP „Vodovod i kanalizacija“, sremska strana grada troši 70 odsto više vode nego inače. Tome je, kako tvrde, doprineo i nagli porast temperature vazduha, ali i „migracija većeg broja Novosađana na vikendice i kuće na sremskoj strani Dunava“.

– S tim u vezi, vrlo je verovatno da će problem u urednom vodosnabdevanju imati stanovnici prigradskih naselja koji su na rubnim delovima mreže jer se mahom radi o objektima u individualnom stanovanju u kojima je potrošnja generalno povećana – saopštili su iz „Vodovoda“ za 021.rs.

U ovom javnom komunalnom preduzeće naglašavaju i to da aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i sve navedeno za posledicu može da ima povremeno nešto slabiji pritisak, kao i nestanak vode u rubnim delovima mreže.

– Fabrika vode radi svojim punim kapacitetom i proizvodi 1.250 litara vode svake sekunde, bez ikakvih tehničkih smetnji. Situacija koja je trenutno prisutna u Futogu i Veterniku isključivo je posledica nesolidarnog odnosa sugrađana međusobno – zaključuju u „Vodovodu“.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay