Početna Gradske teme Vojvodina podstiče naučno-stručne aktivnosti u poljoprivredi

Vojvodina podstiče naučno-stručne aktivnosti u poljoprivredi

0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je dekanu Poljoprivrednog fakulteta Nedeljku Tici ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za održavanje naučno-stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vojvodini u 2021. godini.

Sekretar Božić je istakao da bespovratna finansijska sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu iznose ukupno do pet miliona dinara.

“Pored odluke o podršci vrednoj preko 3,7 miliona dinara, koju je resorni sekretarijat namenio za realizaciju deset projekata sa kojima je konkurisao Poljoprivredni fakultet, sredstva su odobrena za još tri projekta. Radi se o projektima Filozofskog fakulteta i Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada i Srednje poljoprivredne prehrambene škole ’Stevan Petrović – Brile’ iz Rume“, istakao je sekretar Božić i dodao da je reč o kvalitetnim projektima koji su ispunili sve kriterijume u cilju unapređivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja u našoj pokrajini.

Podrška će, kako je naglasio, konkretno biti namenjena za organizovanje naučno-stručnih skupova, studijskih putovanja, seminara, radionica, tribina i predavanja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja – aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu i koje su zaposleni na Poljoprivrednom fakultetu izdvojili kao značajne za dalje unapređivanje vojvođanske poljoprivrede.

Božić je naveo da se veći deo ovih projekata koji će biti realizovani pomoću pokrajinskih sredstava, u okviru investicije ukupne vrednosti preko 9,5 miliona dinara, bavi unapređivanjem promocije i plasmana vina, organskih proizvoda i prehrambene tehnologije.

Sekretar je istakao da je saradnja Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i ovog fakulteta izrazito uspešna, te da je ona apsolutno „stub daljeg razvoja poljoprivrede“. Potkrepio je to i činjenicom da bez obrazovnih institucija i naučnih kadrova nema napretka, a da je jedan od najbitnijih prioriteta Pokrajinske vlade i Sekretarijata upravo ulaganje u te segmente.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica zahvalio je na dobijenim sredstvima i izneo važnost današnje posete resornog sekretara, navodeći da je to još jedna potvrda odličnih odnosa i kontinuirane podrške tom fakultetu od Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata.

“Ugovori koje smo potpisali povodom finansiranja naučno-stručnih aktivnosti predstavlja tradicionalnu liniju finansiranja kojom Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava naš fakultet. Za nas je to dodatno značajno, jer je prošle godine usled pandemije virusa kovid 19 ta podrška izostala. Ponovna mogućnost da budemo podržani na ovaj način ne samo što znači nastavak, nego najavljuje i konačan povratak normalnim aktivnostima i životu, što je i uspeh Pokrajinske vlade i Sekretarijata“, naglasio je dekan Tica.

On je rekao da su ova sredstva važna podrška u realizaciji različitih programa u okviru naučno-stručnih aktivnosti, u prenošenju znanja svim poljoprivrednicima, i da su isto tako značajna i za naučnike koji se u toku ovih programa suočavaju sa iskustvima u neposrednom bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom. Kako je istakao, upravo ta razmena iskustava će pomoći da u narednom periodu zaposleni ostvare još bolje rezultate u naučnim aktivnostima, a sa druge strane – da ta naučna znanja budu preneta poljoprivrednicima.

Izvor: RTV
Foto: Pokrajinska vlada