Početna Gradske teme Vršnjačko nasilje u novosadskoj osnovnoj školi: Četvorica osmaka zlostavljala mlađe đake

Vršnjačko nasilje u novosadskoj osnovnoj školi: Četvorica osmaka zlostavljala mlađe đake

0

ThinkstockPhotos-nasilje

Zbog vršnjačkog nasilja u novosadskoj Osnovnoj školi “Branko Radičević”, policija vodi istragu protiv četvorice osmaka, a još se prikupljaju dokazi. Narednih dana, kako saznajemo, krivična prijava će biti prosleđena nadležnom tužilaštvu za maloletnike. Oni su nekoliko meseci konstatno zlostavljali dve godine mlađeg đaka šestog razreda, ali i još nekoliko njegovih vršnjaka.

Mada je snimak iživljavanja, pre nego što je uklonjen, izvesno vreme bio i na društvenim mrežama, sve se razotkrilo kada su u školskom toaletu zatečena dvojica uplakanih dečaka iz šestog razreda.

Uplašeni i uznemireni zbog batina najpre nisu hteli ništa da kažu, a onda su skupili hrabrost i progovorili o onome što im se dešavalo, prethodnih meseci. Rekli su da iz straha zbog pretnji zlostavljača o tome nikome ništa nisu rekli, pa čak ni roditeljima. Modrice po rukama i prstima Ž.J. je “pravdao” povredama na časovima fizičkog.

Četvorica osmaka Z. M., D. R., B. K. i Đ. B., osim što su tukli dve godine mlađeg Ž. J., preteći da nikome ne sme da prijavi šta mu se dešava, terali su dečaka i da pred njima pije urin iz plastične flaše.

Aleksandar Maletin, direktor OŠ “Branko Radičević”, kaže da će četvorica osmaka biti sankcionisana, a kakva će im kazna uslediti, znaće se po završetku disciplinskog postupka.

Rešenje o pokretanju disciplonskog postupka je doneto i sigurno je da će dotični učenici dobiti disciplinsku meru – tvrdi direktor Maletin.

Jedina kazna koja može da im usledi je ukor i smanjena ocena iz vladanja.

U celom slučaju dodatno zabrinjava podatak da je mučne scene maltretiranja, mobilnim telefonom snimala učenica osmog razreda.

O porastu vršnjačkog nasilja i sve surovijim scenama, Biljana Kikić Grujić, član Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu, kaže da je poražavujći podatak da se starosna granica počinilaca sve više spušta, a među nasilnicima je sve više i devojčica.

Otežavajuće je i to što se samo devijantno ponašanje među vršnjacima ne smatra dovoljnim, već se bol i patnja nanose i dodatno, objavljivanjem snimaka na društvenim mrežama. Smatraju da to treba da se vidi i virtuelnom svetu – upozorava Kikić Grujić.

PRIJAVITI NASILJE

Vladimir Jelić, predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, zahteva od uprava škola i nastavničkog osoblja da prijavljuju čak i najmanju sumnju ili indiciju da je neko od učenika izložen bilo kojoj vrsti fizičkog i psihičkog nasilja, kako se nešto slično ne bi ponovilo.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija / ThinkstockPhotos