Početna Gradske teme Za bezbedniji saobraćaj: Postavlja se zeleni zid u Narodnog fronta

Za bezbedniji saobraćaj: Postavlja se zeleni zid u Narodnog fronta

0

Duž Ulice Narodnog fronta biće formiran takozvani zeleni zid, a nedavno je počelo postavljanje dva metra visoke ograde na sredini razdelnog ostrva, i to na delu od Ulice Iva Andrića do Balzakove, zbog čega će povremeno biti zatvorena po jedna saobraćajna traka.

Metalna konstrukcija će pre svega sprečiti pešake da pretrčavaju kolovoz, te samim tim omogućiti bezbednije odvijanje saobraćaja, a njeno ozelenjavanje, ukrašavanje različitim biljnim vrstama, uticaće na izgled ulice, ali i na nivo buke.

Iz Gradske kuće svojevremeno su objasnili da je planirana dužina zelenog zida 440 metara, te da dinamika radova, uključujući i sadnju biljaka, zavisi od vremenskih uslova. To je, prema rečima nadležnih, samo prvi u nizu sličnih projekata koji će, osim unapređenja zelene infrastrukture grada, kvaliteta vazduha i smanjenja nivoa buke, doprineti vizuelnom izgledu novosadskih ulica i bulevara.

Zeleni zid biće formiran sadnjom puzavica, kao i postavljanjem žardinjera s cvećem, na metalnu konstrukciju. Za žardinjere su, kako je najavljeno, izabrani zimski jasmin, lonicera, vinka, ukrasna trava i ruzmarin, a za zemljište puzavice lonicera i tekoma.

Postavljanje ograde i formiranje zelenog zida finansira se iz gradske kase, preko Uprave za zaštitu životne sredine, dok je za realizaciju projekta zaduženo JKP “Gradsko zelenilo”, s tim da je nadzor poveren Upravi za građevinsko zemljište i investicije. Inicijativu je inače pokrenula članica Gradskog veća Mira Radenović, a ideja se javila tokom praćenja i analize iskustava iz zemlje i inostranstva u podizanju zelenila na razdelnim trakama, imajući u vidu da je ono ugroženo prelaskom ulica van pešačkog prelaza, kao i korišćenjem industrijske soli za posipanje kolovoza tokom zime.

Izvor: Dnevnik.rs/J. V.
Foto: Dnevnik.rs/Vanja Fifa