Početna Gradske teme Za doček Nove godine rokenrol na Trgu slobode

Za doček Nove godine rokenrol na Trgu slobode

0

Nova Godina3

Savetnica gradonačelnika Novog Sada Nada Kobac, predstavnik Organizacionog odbora za realizaciju inicijative za kandidaturu Grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. i vođa projekta Omladinska prestonica Evrope 2019. Nemanja Milenković, kao i Zvonimir Đukić Đule iz muzičke grupe Van Gogh i Milan Mumin iz grupe Love Hunters, predstavili su na konferenciji za novinare u Gradskoj kući program dočeka Nove 2016. godine na Trgu slobode u Novom Sadu, kao i program proslave Nove godine koja se obeležava po Julijanskom kalendaru.

 

U svetlu ulaska Novog Sada u najuži krug izbora za Kulturnu prestonicu Evrope 2021. godine, Novi Sad će za oba dočeka Nove godine biti istinska prestonica urbane kulture i odlične muzike, s naglaskom na to da će za doček Nove godine 31. decembra dominirati zvuci rokenrola, dok će se taktovi svetske muzike oriti za proslavu nove godine koja se dočekuje prema Julijanskom kalendaru.

Nova Godina9

U okviru predstavljanja novogodišnjeg programa u organizaciji Grada Novog Sada, a uz podršku Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021, savetnica gradonačelnika Nada Kobac istakla je da se doček Nove godine ni ovoga puta ne finansira iz budžeta građana, već iz sponzorstava društveno odgovornih kompanija, a da će spisak svih onih firmi koje su učestvovale u sponzorisanju Nove godine biti dostupan na samom dočeku, na LED ekranu na velikoj centralnoj bini.

Za doček Nove godine rokenrol se vraća na Trg slobode. U novogodišnjoj noći, 31. decembra, nastupiće jedan od najuticajnih rok bendova na ovim prostorima, Partibrejkers i verovatno najpopularniji rok sastav u Srbiji – Van Gogh uz koji će Novosađani dočekati ponoć. Pored njih, Novosađani će uživati u nastupu banjalučke Rock Simfonije, sa više od 50 muzičara na sceni, uključujući simfonijski orkestar i hor, ali i u svirci svojih sugrađana, benda Love Hunters. Uvod u najuzbudljiviju noć prepušten je novosadskom bendu u usponu, Štikle i vikleri. Pored svirke na centralnom trgu, u Katoličkoj porti, kao i u Ulici kralja Aleksandra u organizaciji Radija As FM biće organizovane bine sa DJ setovima koji će tokom dana i noći zabavljati ljubitelje elektronske muzike. Za one koji vole klasiku, lepa vest je da nas 1. januara tačno u podne u Saletli u Dunavskom parku očekuje prava poslastica za muzičke sladokusce – nastup Gudačkog orkestra. Za doček Nove godine koja se obeležava po Julijanskom kalendaru, u sredu, 13. januara na Trg slobode dolazi Goran Bregović, jedno od najpoznatijih imena svetske muzičke scene. Iste večeri, Novosađane očekuje i nastup slovenačkog muzičara Magnifico sa srpskim vojnim orkestrom „Stanislav Binički“, ali i tamburaškog orkestra Zorule – rekla je Nada Kobac i dodala da će za decu biti prilagođeni programi u vidu predstava na Trgu republike od 25. decembra, gde će se nalaziti i jelka od 10 metara.

 

Predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 i vođa projekta Omladinska prestonica Evrope 2019. godine Nemanja Milenković istakao je da je su kandidature važne, jer su pokretač i daju smernice za naš grad, te da je proslava praznika u duhu urbane kulture veoma važna.

Ako je čovek ono što želi da bude, onda to valjda važi za grad. Zato i želim svom gradu, kao verujem i većina sugrađana, da postane omladinska prestonica Evrope 2019. godine i kulturna prestonica Evrope 2021. godine, kao što će sa muzičarima iz Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Sarajeva, Banja Luke i Ljubljane na dočeku 2016. godine biti regionalna prestonica fantastične zabave, odlične muzike i što je najvažnije – još boljeg ukusa – rekao je Milenković.

Nova Godina7

Na konferenciji za novinare prisutnima su se predstavile devojke iz muzičkog sastava „Štikle i vikleri“ koje su izvele nekoliko numera, a u ime izvođača koji će nastupiti na Trgu slobode za novogodišnju noć, obratili su se frontmeni muzikih sastava Love Hunters i Van Gogh.

Nova Godina5

Velika mi je čast što ću ja kao pojedinac, rođeni Novosađanin, kao i grupa koju predstavljam biti deo projekta za Kandidaturu grada za Evropsku prestonicu kulture. Meni je samo žao što se ovo nije desilo pre, recimo pre 20 ili 30 godina – rekao je Milan Mumin.

Nova Godina4

Nakon Mumina, publiku je pozdravio Đule iz grupe “Van Gogh”:

Radujemo se publici i velika je čast deliti binu sa ovakvim umetnicima. Ne smemo da zaboravimo da je svetlo urbanog u ovaj grad doneo pre svega “Exit” festival. Sećam se dobro i nultog festivala na kome smo svirali, davno je to bilo, više se i ne sećam koje godine. Drago mi je da se čast tog nekog urbanog duha, brani i na dočeku ove Nove godine.

Autor: Jelena Dopuđ