Početna Gradske teme Gradski odbor Saveza Srba iz regiona počeo sa radom u Novom Sadu

Gradski odbor Saveza Srba iz regiona počeo sa radom u Novom Sadu

0

SSR2 14decembar

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je početku rada Gradskog odbora Saveza Srba iz regiona čije se prostorije nalaze na Bulevaru oslobođenja br. 26 u Novom Sadu.

Novi Sad je u prethodne dve i po decenije gotovo duplirao broj stanovnika, a to je bilo uslovljeno migracijama stanovništva, ne samo iz drugih gradova Srbije, već i nakon dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije kada je veliki broj naših sunarodnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske našao svoj novi dom u Novom Sadu. Veoma je bitno da se artikuliše ta zajednica doseljenih Srba i da se oni na najbolji način integrišu u zajednicu. To nije lako, ni sa sociološkog, ni politikološkog ni urbanističkog aspekta, jer se i dalje suočavamo sa velikim problemima. Raduje me što je Savez Srba iz regiona osnovao Gradski odbor u Novom Sadu i očekujem da to Udruženje ne bude samo još jedno u nizu onih čiji rad se, tobože, odnosi na zaštitu nacionalnih interesa Srba iz bivših jugoslovenskih republika, a u stvari je usmereno na sticanje lične materijalne koristi. Smatram da je ceo koncept ovog Udruženja odlično osmišljen, i to kroz pružanje pravne pomoći u pogledu zaštite imovine naših sunarodnika – rekao je gradonačelnik.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je Savez osnovan pre nekoliko meseci sa namerom da pokuša da ostvari tri cilja.

Prvi cilj je da učinimo sve sa naše strane, u saradnji sa državnim institucijama, da afirmišemo pitanje Srba u regionu, koji žive u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Mađarskoj i Albaniji i da im pomognemo kroz pružanje pomoći u ekonomskoj i pravnoj oblasti, uz očuvanje nacionalnog identiteta. Drugi cilj je da rešavamo brojne probleme stotina hiljada izbeglih Srba čija su prava bila ugrožena, a sve kroz veliku akciju evidentiranja otete, uništene, oštećene i neadekvatno prodate imovine. Mi ćemo nakon evidentiranja svih prijavljenih slučajeva angažovati stručnjake kako bismo napravili relevantni izveštaj. Taj izveštaj će biti upućen međunarodnim organizacijama, kao što su Evropska unija, Savet Evrope, Evropski parlament i Komisija. S toga, pozivam sve građane, izbegla i prognana lica koja su oštećena u svojim pravima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini da se od sutra odazovu i popune obrazac koji se nalazi na našem sajtu www.ssr.org.rs i da nas za sve informacije kontaktiraju. Treći cilj nam je izdavanje novina Srpsko kolo, čiji je prvi broj već izašao, a koje će pomagati ovoj akciji i koje imaju zadatak da informišu naše zemljake o svim aktuelnostima – rekao je Linta i zahvalio gradonačelniku Vučeviću koji je omogućio obezbeđivanje prostorija za nesmetan rad Udruženja u Novom Sadu.

Savez Srba iz regiona organizovao je više događaja u prethodnom periodu, kao što je bila izložba radova srpskih slikara i vajara rodom i poreklom iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH protekle nedelje, a početkom januara planirana je izložba dokumenata i fotografija o stradanju Srba sa područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine 1991 -1995. godine u Kulturnom centru Novog Sada. Takođe, u organizaciji Saveza Srba iz regiona 24. januara naredne godine biće održan Festival folklora Srba rodom i poreklom iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH u velikoj dvorani Srpskog narodnog pozorišta.

Autor: NsHronika.rs