Početna Gradske teme Za novosadske brucoše 1.000 mesta u domovima

Za novosadske brucoše 1.000 mesta u domovima

0

Za one koji neće studirati u rodnom mestu, bliži se vreme kada će morati da pronađu mesto gde će boraviti tokom studentske godine u nekom univerzitetskom gradu. Omiljena destinacija je svakako studentski dom, zbog cene smeštaja, ali i drugih pogodnosti.

Za studente prve godine svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ove godine je obezbeđeno oko 3.000 mesta, a očekuje se da će ih se prijaviti oko hiljadu, a zbog velikog interesovanja, kao i prethodnih godina, svaki treći će dobiti smeštaj u domu.

“Utisci su, što se tiče domova, jako dobri, zato što je za relativno, za relativnu malu cenu, možete da dobijete jako dobre stvari koje trenutno ne možete trenutno nigde da dobijete, nigde u Novom Sadu, čak ni na nekim jeftinijim i manjim mestima, ovakav kvalitet stanovanja, jednostavno nema nigde”, kažu studenti.

“Aplicirao sam prvi put ove prethodne godine, uslovi su sasvim, sasvim adekvatni, znači prostor je ok, naravno s razmerom koliko mi plaćamo sve ovo”, kažu studenti.

Za mesto u domu od presudnog je značaja ostvareni uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice kandidata. Studentima starijih godina broj bodova se računa na osnovu uspeha ostvarenog na fakultetu.

“Treba da pripreme neophodnu dokumentaciju, to je pre svega prijava na konkurs koji studenti popunjavaju i nose na fakultet gde se overava. Uz prijavu treba da se preda uverenje o prihodu po članu domaćinstva za prvih šest meseci tekuće godine. Uverenje sa fakulteta da je student upisao prvu godinu prvi put na teret budžeta i overene kopije svedočanstva iz sve četiri godine iz srednje škole”, kaže Marijana Milinković, šef Službe smeštaja.

“Kad ostvarite pravo na smeštaj, znači useljavate se u jedan od studentskih domova, sve sobe su uglavnom dvokrevetne, imamo nešto jednokrevetnih, svaki student ima besplatni internet, imamo zajedničke prostorije, učionice, biblioteke, ono što je sve pripada jednom školskom načinu života”, kaže Steva Lazarević, zamenik direktora Studentskog centra Novi Sad.

Konkurs za studentske domove traje od drugog do 16. septembra, a sve potrebne informacije budući studenti mogu dobiti u službi smeštaja i na sajtu www.scns.rs.

Prvu preliminarnu listu mogu očekivati već 16. septembra, a ukoliko nisu zadovoljni rezultatima, imaju pravo žalbe u roku od osam dana od objavljivanja liste.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay