Početna Gradske teme Za organsku poljoprivredu na teritoriji grada ove godine izdvojeno 5,5 miliona dinara

Za organsku poljoprivredu na teritoriji grada ove godine izdvojeno 5,5 miliona dinara

0

Organska poljoprivreda i proizvodnja se oslanja najviše na ekološke procese, lokalne uslove uz pomoć ljudi. Sve je popularnija u svetu, ali i sve dostupnija. U Čeneju, jednoj od najplodnijih zemljišta u Vojvodini, uzgajaju se različite namirnice, upravo na ovaj način- organski. Sada su proizvodi 20 gazdinstava dostupni na jednom mestu, distributivnom centru “Organski proizvodi na jednom mestu”.

Sa teritorije Novog Sada svoje namirnice u ovaj centar dostavlja 11 proizvođača.

U prisustvu predstavnika proizvođača ovaj centar organske hrane i prerade obišao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Želim da se zahvalim svim proizvođačima raznih organskih proizvoda iz svih delova grada Novog Sada koji su napravili jednu složnu porodicu, da zajednički nastupaju i proizvode zdravu i kvalitetnu hranu. To nema cenu za jedno društvo, narod i državu. Ovako se počinje, nigde u Srbiji ne možete da nađete niz organskih proizvoda na jednom mestu – istakao je Vučević.

Novi Sad je u prethodnih deset godina izdvojio 35 miliona dinara za podršku poljoprivrednih proizvođača organske hrane, dok je samo ove godine za to izdvojeno 5,5 miliona dinara.

– Svake godine pravimo iskorake i izdvajamo više sredstava. Takođe, do kraja oktobra će početi radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Čeneju, novac je dobijen od Republike Srbije kroz projekat “Čista Srbija”. Biće urađeno gotovo 20 kilometara mreže. Konačno će biti rešeno to što oni čekaju već decenijama – naveo je prvi čovek Novog Sada.

Gradonačelnik je istakao da će i to pomoći u kontekstu zaštite životne sredine i njenom unapređenju.

Nada Letić, proizvođač poljoprivrednih proizvoda iz Čeneja, istakla je da je paleta proizvoda koji se nalaze u distributivnom centru široka- od prerade, voćnih sokova, prerada povrća i gotovih proizvoda.

– Naše celo imanje, od dva hektara, je uključeno u proizvodnju. Imamo i plasteničku proizvodnju, tako da 365 dana imamo proizvodnju. Naše opredeljenje je bilo da se iz Novog Sada preselimo na Čenej i da se bavim ovim, pre svega zbog našeg deteta, a zatim i ponude drugim ljudima da koriste isto što i mi – dodala je Nada.

Sa teritorije Novog Sada svoje namirnice u ovaj centar dostavlja 11 proizvođača, a sve će uskoro moći da se nađe i u Beogradu.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay