Početna Gradske teme “Zelenilo” traži firmu za projekat rekonstrukcije Futoškog parka

“Zelenilo” traži firmu za projekat rekonstrukcije Futoškog parka

0

JKP “Gradsko zelenilo” traži firmu koja će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju i uređenje Futoškog parka.

Za ovu svrhu “Zelenilo” je spremno da izdvoji tri miliona dinara.

Rok za podnošenje ponuda je 10. januar.

Prema projektnom zadatku, neophodno je definisati raspored klupa i korpi za otpatke u okviru prostora parka.

Zahteva se i zadržavanje i eventualna popravka mobilijara koji je postavljen prilikom rekonstrukcije 2016/2017. godine, ali i dopuna novim mobilijarom, koji, osim klupa i korpi, uključuje i javnu rasvetu.

Potrebno je predvideti i mogućnost periodičnog postavljanja digitalnih panoa za izlaganje različitih umetničkih, obrazovnih, informativnih i kulturnih sadržaja u vidu galerije na otvorenom.

Brajeve table namenjene slepim i slabovidim osobama je potrebno postaviti na ulazima u park i pored nekih “interesantnih objekata hortikulture i drugih vrednih pejzažnih sadržaja”.

Projektant treba i da planira table za obaveštenje o pojedinačnim ili grupi vrednih stabala.

Projektom treba predvideti i postavljanje ograde oko celog parka, po uzoru na postojeće rešenje koje je delimično postavljeno na jugoistočnom delu parka. “Zelenilo” traži i da se na ulazu u bolnicu za reumatizam projektuju kapije koje mogu da se zaključavaju.

Traži se i da se projektuje jezero čije dno bi bilo prirodno. Izabrani projektant treba i da osmisli česme sa pijaćom vodom jednostavnog dizajna u materijalu i boji prikladno ambijentu, na lokacijama u blizini dečijeg igrališta i drugim lokacijama prema proceni korišćenja, osim ispred objekta Specijalne bolnice za reumatizam Novi Sad.

Neophodno je predvideti i nadzemno uređenje bunara, posebno vraćanje lampe sa staklenom kupolom i elementima od kovanog gvožđa.

Traži se i da se partnerno uredi deset ulaza u park, ali i da se isprojektuje parking za bicikle.

Neophodna je obnova svih staza, odmorišta, platoa, stepeništa i rampi i njihovo usklađivanje sa standardima pristupačnosti.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia