Početna Aktuelno “Žene žive i na selu” u Mladenovu: Život na selu i položaj...

“Žene žive i na selu” u Mladenovu: Život na selu i položaj žena se veoma pomenio

0

Prva tribina “Žene žive i na selu” u 2021. godini održana je u subotu 27. februara u Mladenovu u opštini Bačka Palanka, gde su nas u sklopu kampanje “Žene žive I na selu” ugostile članice KUD-a “Dr Mladen Stojanović” i zajedno sa ženama iz UŽ “Bukin” i UŽ – odeljak Gerontološkog centra iz Bačke Palanke približile nam rad I aktivnosti, kao I kulturu, običaje I folklor ovog kraja.

KUD “Dr Mladen Stojanović” osnovano je 1969. godine sa ciljem da se neguje i očuva tradicija narodnih igara i pesme, pre svega kraja iz kog potiču žitelji ovog vojvođanskog sela, a to su Bosanska Krupa, Glamoč i Kupres, i da se prenesu narodni običaji na buduće generacije, rođene u Bačkoj.

Milica Jovin, umetnički rukovodilac ženske pevačke grupe istakla je kako je se veliki broj članica rado odaziva i učestvuje u nastupima, čak i godinama nakon što se odsele iz Mladenova.

Članice KUD-a verodostojno izrađuju rekonstrukciju originalne nošnje krajeva čiji folklor i tradiciju kroz pesmu i igru decenijama neguju i čuvaju od zaborava.

“Među nošnjom koju koristimo na nastupimo nalaze se i autentični komadi odeće stari oko 100 godina”, ponosno je istakla Milica Jovin.

Vera Kumović, članica UŽ “Bukin” najavila je ponovno aktiviranje udruženja, koje je privremeno pauziralo svoje aktivnosti.

“Planiramo da se aktiviramo jer kroz rad udruženja kvalitetnije ispunjavamo slobodno vreme i upoznajemo žene iz drugih krajeva”, naglasila je Vera.

Danijela Antonić, vlasnica cvećare “Beli Krin” istakla je da najveći deo posla u cvećari obavlja sama, ali da kada je to potrebno angažuje i svog supruga, koji joj rado pomaže.

“Na ideju da otvorim cvećaru došla sam pre pet godina, kada je prethodna cvećarka otišla u penziju, a nije imao ko da je nasledi. Iako o ovom poslu nisam znala ništa, uz pomoć prijateljice, dugogodišnje cvećarke naučila sam dovoljno i upustila se u preduzetničke vode”, rekla je Danijela.

Penzionerke Ilinka Krnetić i Anđa Bokan, članice su Udruženja žena – odeljka Gerontološkog centra iz Bačke Palanke od njegovog osnivanja i ponosne su što je veliki broj žena zainteresovan za rad njihovog udruženja.

“Sve žene su dobrodošle da se priključe i većina nam obeća da će postati članice čim odu u penziju”, ističe Andja Bokan.

“Život na selu se mnogo promenio. Nekada su kuće bile pune čeljadi, a današnje porodice imaju manje članova i svi smo se otuđili jedni od drugih. Jedino što je bolje sada, jeste položaj žena na selu. Danas se i žene pitaju!” naglasila je Ilinka Krnetić, predsednica Udruženja.

Dragana Soro, vlasnica atelljea “Vinsent” ističe da nije važno gde živite, ako imate dobru preduzetničku ideju, jer se danas svakako trgovina u velikoj meri obavlja online.

“Zanimljivo je da su tokom lockdown-a muškarci u većem broju nego inače naručivali moje unikatne kecelje”, sa osmehom ističe Dragana.

Kampanja “Žene žive i na selu” koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održali smo ukupno 18 tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Kampanju “Žene žive i na selu” organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events, Udruženje Petrovaradin Media i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, a uz podršku AMS Osiguranja i POŠTE Srbije.