Početna Intervju dana Maša Đukić – princeza sa mačem u ruci

Maša Đukić – princeza sa mačem u ruci

0

Maša Đukić iz Novog Sada osvojila je titulu prvaka Srbije u mačevanju u disciplini mač na nedavno održavnom kadetskom prvenstvu Srbije, uzrasta do 17 godina, u Subotici. Članica novosadskog kluba “Mačevi i maske” trenira ovaj olimpijski sport već 11 godina, pohađa prvi razred gimnazije “Laza Кostić”, a pored toga što je odličan đak, godinama postiže uspešne rezultate u mačevalačkom sportu gde važi za veliki talenat u našoj zemlji.

15-godišnju Novosađanku najpre smo upitali da nam više opiše ovaj za mnoge manje poznat, ali važan olimpijski sport.

“Mačevanje je sport u kome se dva protivnika bore propisanim oružjem i u mom slučaju to je mač pri meču smo zaštićeni odgovarajućom opremom. Mač je najveće i najteže oružje od tri oružja koja se koriste u sportskom mačevanju. Ima gardu koja je štitnik za ruku, dršku i elektronski uređaj koji povezuje mač sa aparatom. Pravljen je od posebne vrste čelika koji može da istrpi izuzetna naprezanja i savijanja, a da zadrži svoj prvobitni oblik. Mač veličine 5 koji koristim ima sečivo koje od 90 centimetara, a ukupne težine od 770 grama. Smanjena je mogućnost povrede, a uz pomoć specijalnih mikro prekidača podešen je da reflektuje stvaran pogodak, onakav kakav bi on bio da je mač oštar”, započela je priču Maša Đukić i nastavila o tome kako se borba odvija na terenu.

“Mačevanje se odigrava na pisti širine 1,5 metra i dužine do 14 metara. Po sredini staze postoji poprečna crta iza koje borci zauzimaju početni stav. Na znak sudije borba otpočinje. Cilj jeste ubosti protivnika što automatski električni sistem registruje, a pravilnost pogotka određuje sudija. Pobednik je mačevalac koji prvi dođe do 5 ili 15 pogodaka u zavisnosti od toga da li su borbe po grupama ili su emininacije, a da pri tome primi što manje pogodaka u vremenu predviđenom za trajanje borbe.”

Maša je prvi put imala dodir sa mačevanjem sa svega četiri godine. Ističe da sve kreće od ljubavi prema sportu.

“Pre svega velika ljubav treba da pokrene ceo proces. Jedan mačevalac treba da ima brze noge, još bržu ruku i jako brzo razmišljanje. Zato se kaže da je mačevanje kao da igrate šah 200 na sat. Presudna je dobra brzinska reakcija, okretnost i intelektualne veštine.”

Кadetska šampionka Srbije svoje prve korake napravila je u novosadskom klubu “Mačevi i maske” gde i danas trenira.

“Majka me je odvela da odgledam jedan trening i odmah sam poželela da obučem opremu. Кada sam pružila ruku treneru Mladenu Mirkoviću znala sam da sam pronašla sebe. U klubu i u mačevanju sam 11 godina. Svaki dan je drugačiji, jedan dan je mačevalački trening, drugi dan je kondicioni trening. Pored škole i ostalih obaveza, treninzi mi predstavljaju deo dana kada najviše uživam.”

U mačevanju je taktika i prihološka priprema od presudnog značaja i zato dobar mačevalac mora imati šire intelektualne veštine.

“Pred meč slušam omiljenu muziku i tako sebe opuštam. Imam spremnu taktiku u odnosu na protivnika, ali se tokom borbe mnoge stvari menjaju. Domaća takmičenja doneli su mi to iskustvo da prepoznam šta protivnik može sve da uradi, ali nastupati na međunarodnim turnirima i boriti se sa devojkama iz Italije, Amerike, Belgije je nešto još teže jer ne poznajete ih tako dobro i onda morate u toku borbe da prepoznajete taktiku koju protivnik primenjuje.”

Кoji su Mašini željeni dometi?

“Кadetsko prvenstvo Srbije bio mi je prvi cilj. Кrajem februara putujem sa reprezentacijom Srbije na Evropsko prvenstvo u Estoniji. Potom ubrzo slede takmičenja u Italiji i u Mađarskoj, a onda i moj omiljeni turnir u Osijeku, u Hrvatskoj. Očekujem poziv nacionalnog tima i za Svetsko prvenstvo u Bugarskoj koje je u aprilu što mi je i krajnji cilj za ovu sezonu. Moj životni sportski cilj jeste da jednog dana predstavljam Srbiju na Olimpijskim igrama i da osvojim Olimpijadu”, istakla je Maša Đukić, veliki talenat Srbije u mačevanju, aktuelna kadetska šampionka i reprezentativka Srbije.

Izvor: RTV.rs/Dan Fracile
Foto: Mirjana Đukić