Početna Intervju dana Nina, Mara i Ksenija – TV “Mustre” u potrazi za savršenom životnom...

Nina, Mara i Ksenija – TV “Mustre” u potrazi za savršenom životnom mustrom

0

Mustre  (2)Nedelja u 14 časova na prvom programu Radio-televizije Vojvodine rezervisana je za emisiju “Mustre”, koju svojim šarmom, profesionalnošću i interesantnim pričama prezentuju tri vrsne dame, dobro poznata TV lica: Mara Skendžić Reljić, Nina Martinović – Armbruster i Ksenija Jovanović Balaban. Savršeno se dopunjujući, ovom formatu daju svoj lični pečat i dinamiku, istovremeno podstičući znatiželju gledalaca da ih s nestrpljenjem očekuju svake naredne nedelje sa novim gostima i sjajnim temama. Tri “Mustre” otkrile su za portal NSHronika.rs, svaka iz svog ugla, kako je došlo do ideje i realizacije ovog projekta, kao i način na koji biraju goste, kako se međusobno slažu i zbog čega je istoimena emisija za veoma kratak vremenski period osvojila srca televizijske publike.

Kako je nastala emisija “Mustre”? Da li se ideja rodila spontano ili je u pitanju bio projekat na koji ste, svaka pojedinačno, pozvane?

Mara: Već dve godine, tačnije leta, ekipa RTV bila je angažovana na letnjem projektu “Na dva mora” koji je između ostalog imao zadatak da predstavi i zanimljive ljude, prostore i dešavanja iz Vojvodine na moderan i zabavan način. S obzirom na to da je ovaj projekat otvorio vrata mnogim zanimljivim idejama prirodan nastavak razvijanja te priče iskristalisao se u emisiju “Mustre”. Odlučili smo da tokom cele godine imamo jedan infotejment projekat koji će pratiti sva aktuelna dešavanja i predstavljati sve ono lepo što imamo u Vojvodini. Projekat je pokrenula Tanja Jordović i ona je izabrala stalan tim u kojem smo ne samo nas tri nego i urednica Jelena Bugarski, rediteljka Milica Stojanov i novinarke Anita Savić i Nada Zelić.

Ksenija: Po završetku letnjeg programa RTV “Na dva mora” shvatili smo da su gledaoci željni takvog formata zabavnog programa… Osmislili smo počev od naziva, pa sve do detalja, koncept modernog nedeljnog popodneva, koji će dinamikom, ali pre svega različitim sadržajima zadržati pažnju gledalaca…

Nina: Poželela sam da nešto promenim u emisiji “Zdravo živo” koju sam radila već skoro pet godina i želela sam da radim uživo, jer je to najlepši TV izazov. Uredništvu se dopao studijski predlog ali su tražili da ga proširim na formu nedeljnog popodneva, pa smo Jelena Bugarski (urednica Infotejment rubrike) i ja zajedno sastavile koncept u osnovi sličan konceptu koji sada ima emisija “Mustre”. Trebalo je sve da bude još življe i interaktivnije, ali i ovako je sasvim dobro. Tanja Jordović – koordinator celog projekta smatrala je da su tri voditeljke najbolje rešenje za što širu publiku, pa smo se tako nas tri spojile. Rediteljka Milica Stojanov predložila je odvojene scenske celine, malo smo prilagodili koncept i dobili smo lepu, korisnu i gledanu emisiju.

Mustre  (1)

Unosite raznolikost u “Mustre”, svaka na sebi svojstven način, i uspevate da održite transparentnost i dinamiku – u čemu je tajna?

Ksenija: Da, to je suština ove emisije. Potpuno smo različite i to je dobro, a tajne nema, veoma se detaljno dogovaramo, podržavamo, jer sujeti nema mesta, i sa Jelenom Bugarski kao urednicom sa velikim uživanjem realizujemo emisiju. Naravno, i Milica Stojanov kao reditelj sve to “zapakuje” baš sjajno! Privilegija je biti deo tog tima!

Nina: Nema tajne, sve je u dobroj pripremi, kreativnosti, organizaciji, produkciji i realizaciji. Meni mnogo znači što radim teme koje volim, koje nisu isprazne priče već gledaoci od njih zaista mogu da imaju koristi, samo ako žele da ih primene u sopstvenom životu. Biti od koristi gledaocima, jedan je od poriva zbog kojih sam se uopšte i obrela u ovom poslu. To me čini jako srećnom.

Mara: Za dinamiku su, pre svega, zadužene Tanja Jordović i Jelena Bugarski koje su to “uvele” kod nas “zabavnjaka” iz informativnog programa. Ništa u emisiji ne može duže da traje od nekoliko minuta. Primera radi najduži segmenti razgovora sa gostima su pet, a prilozi do tri minuta. I publika je to prihvatila sa velikim odobravanjem. Što se tiče naše “raznolikosti” to i jeste bila jedna od polaznih ideja – da svaka bude ono što jeste a koliko smo slične, toliko smo i različite po temperamentu i interesovanjima. Prirodnost i opuštenost, tačnije transparentnost naše su prirodne osobine koje nam mnogo pomažu kod publike jer je to i najvažnije.

Kako izgleda jedan vaš radni sastanak pred emisiju? Da li nekada dođe do neslaganja ili sve tri imate slobodu da samostalno osmislite svoj segment emisije?

Nina: Svaki sastanak je drugačiji. Nekad se mnogo smejemo, nekada smo ozbiljne. Svakog ponedeljka sastajemo se radi evaluacije prethodne emisije sa Tanjom Jordović i Jelenom Bugarski, a utorkom sa ostalim kolegama novinarima, već imamo gotov plan za sledeću. Neslaganje je isključeno jer svaka zasebno kreira svoj segment emisije. Tamo gde se neka ne snalazi u pripremi, pomaže Jelena i daje sugestije kako da nešto izgleda i bude bolje. Ona je izuzetno talentovana urednica koja od svih segmenata u studiju, novinarskih priloga i reporterskih uključenja pravi savršenu kompoziciju koja će biti dinamična, atraktivna i smislena.

Ksenija: Sastajemo se dan posle realizovane emisije da sredimo utiske, skrenemo jedna drugoj pažnju na dobro ili loše urađene stvari, a sa celom ekipom emisije sastanemo se bar jednom nedeljno da iznesemo predloge i sugestije. Svi učestvujemo ravnopravno u kreiranju sadržaja, svaka je odgovorna za svoj segment, naravno, ali prihvatamo sugestije. Ako treba da upotrebim savremenu menadžersku terminologiju, “brainstorming” se primenjuje na pravi način. I daje rezultate. Naravno da ponekad dođe do neslaganja, ali to uvek dovede na kraju do boljeg rezultata, a to je svima nama najvažnije.

Mara: Emisija ide uživo nedeljom i pravilo je da se obavezno sutradan sastanemo da rezimiramo šta smo i kako uradile i šta planiramo dalje. Iskreno, pauze nema i radimo sedam dana u nedelji svi zajedno, ali sa zadovoljstvom. Neslaganja oko pripreme emisije nema, sve smo veoma tolerantne i profesionalne tako da do odluke dolazimo na nekoliko redakcijskih sastanaka i konstantnom saradnjom i konsultacijama tokom svakog dana. Osim navedenog tima tu su i ostali članovi Rubrike zabavnog i Infotejment programa. Odlično sarađujemo i sa svim ostalim redakcijama RTV i uspešno promovišemo naš program.

TV Mustre (1)

Kako birate vaše goste, postoji li neki kriterijum?

Mara: Najčešće gosti dolaze sa posebnim razlogom, da nešto najave, objasne i trudimo se da itekako imaju šta da kažu kroz svoja iskustva ili ukoliko je to neka tema. Dakle, prvi kriterijum je da su dobri u svom poslu i da mogu da daju korisne informacije, da su interesantni, donekle drugačiji od uobičajenih gostiju.

Nina: Osnovni kriterijum kod mene u dvorištu je da gosti žive to o čemu pričaju. Emisija je uživo i svesna sam da gledaoci osete kada neko samo “pametuje”. Važno mi je da ispričaju i još važnije da pokažu nešto korisno od čega će gledaoci stvarno imati vajde (tome bi inače i trebalo da služi javni servis), da budu elokventni, iskreni, kompetentni, ako je moguće zabavni i što je najbitnije – dobri ljudi! Dovodim dobre ljude u studio, da budu primer osnovnih ljudskih vrednosti. Biram one koje poznajem od ranije, ili ih dobro “prostudiram” u dogovorima pre emisije.

Ksenija: Jedini kriterijum kojim se bar ja vodim, jeste kvalitet i sadržaj sa smislom. Toliko praznih i ponovljenih priča se plasira svakodnevno da je pravo zadovoljstvo pronaći bisere, od muzike, reportaža, do sagovornika u studiju.

Šta je ono što najviše volite jedne kod drugih?

Ksenija: Poslovno, kod Nine volim smirenost i profesionalizam do detalja, uživam radeći sa njom, a kod Mare diplomatiju, mudrost, i čestitost! Uvek se bez greške nadopunjujemo!

Mara: Kod Ksenije najviše volim što je iskrena i dobronamerna, opuštena, vesela i kada je teško, a Nina na nas deluje svojim iskustvom i smirenim stavom da će sve uvek biti u redu.

Nina: Obožavam Ksenijinu snalažljivost i sposobnost da se našali u svakoj situaciji i to je deo njenog šarma. Lako se prilagođava i uvek je spremna, ukoliko je potrebno, na improvizaciju. Po tome smo slične i dobro se slažemo u takvim momentima. Kod Mare volim to što vodi računa o izgledu po svaku cenu i ne odstupa od onoga što naumi ni milimetar. Verujem da bi ponekad te veštine i meni dobro došle.

TV Mustre (2)

Da li postoji neka anegdotu sa snimanja “Mustri” koju bi volele da podelite sa čitaocima portala NSHronika.rs?

Nina: “Mustre” se emituju uživo, tako da se sve anegdote i vide odmah, na licu mesta. Kod mene u dvorištu, najzabavnije je kada pravimo nešto u blenderu. Uvek strepim jer nikada ne znamo kako će neka hrana, sok ili krema za lice koju mutimo, na kraju da ispadne. Tako mi je u prvoj emisiji umesto soka, ispala kaša od šargarepe i sve je bilo mnogo smešno. Nedavno je pred samu emisiju nestalo struje u Petrovaradinu gde nam se nalazi studio. To se desilo tokom probe i to baš u trenutku kada smo sve tri dodirnule orgonit – uređaj koji širi dobru energiju. Šalile smo se kako toliko pozitivne energije od nas tri, instalacije jednostavno nisu mogle da izdrže.

Mara: Takođe, izdvajam trenutak kada je nestala struja u celom Petrovaradinu desetak minuta pre početka emisije koja ide uživo. U dva minuta do početka, preko agregata, dobili smo delimično uslove za rad i svima nama je to bilo posebno iskustvo. Sjajna atmosfera u studiju je sve nedostatke nadoknadila i emisija je urađena bez greške.

Ksenija: Program uživo koji traje dva sata u svakoj emisiji donosi niz neverovatnih situacija, ali ne mogu da zaboravim sok sa cimetom koji inače obožavam. Nina mi je dala da probam, a ja treba da nastavim priču, tj. da uključim link, a ne mogu da progutam jer se cimet nije razmutio! Kakav izraz lica sam napravila! Svi mi se iz ekipe i danas smeju kad to pomenem!

Šta možemo da očekujemo od “Mustri” u narednom periodu, kakvi su planovi?

Mara: Dobru energiju, dobre goste, sjajne muzičare i mnogo lepih tema i priča… Mi smo se tek zagrejale tako da imamo još mnogo lepih ideja i tema. Gledajte nas pa ćete saznati!

Nina: Planiramo da budemo sve bolje i gledanije i u tom smislu uvodićemo nove elemente koliko god bude potrebno. Nastavićemo da kroz reporterska javljanja Anite Savić upoznajemo mesta u Vojvodini, a tu ima materijala za bezbroj emisija. Kroz novinarske priloge dajemo šansu većem broju kolega da se istaknu, da pokažu šta umeju i da dodatno obogate sadržaj emisije, a pametnih, darovitih, normalnih, talenovanih i mudrih ljudi za goste je uvek bilo i biće, važno je samo prepoznati ih i dati im na pravi način priliku da pokažu svoju životnu mustru.

Ksenija: “Mustre” su postale prepoznatljive, gledaoci su nas odlično prihvatili i to sad treba opravdati u svakoj sledećoj emisiji, a biće ih, čeka nas i letnji program. Ovaj TV format svakako ćemo još bolje upakovati u narednom periodu. Pravi recept smo pronašle, sad slede finese! Svi gosti odlaze oduševljeni posle emisije, a to je zbog atmosfere koja vlada. “Mustre” su izuzetno produkciono složen projekat (počev od koncepta – kao tri emisije u jednoj, pa do dve režije, linkova i to sve uživo), ali svi u ekipi rade sa mnogo elana i rezultat je očigledan… Zato bih volela da se zahvalim kompletnoj ekipi koja realizuje “Mustre”.

Mustre

Autor: Bojana Šević
Foto: RTV / Promo