Početna Intervju dana Novosađanin Momir Stanišić najbolji fizičar u Srbiji

Novosađanin Momir Stanišić najbolji fizičar u Srbiji

0

Mladi novosadski fizičar Momir Stanišić, koji pohađa prvi razred smera za informacione tehnologije Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu krajem marta osvojio je prvo mesto na republičkom takmičenju iz fizike, koje je organizovano u Politehničkoj školi u Subotici. Ovom talentovanom učeniku je škola koju pohađa platila troškove sedmodnevnog boravka u Istraživačkoj stanici “Petnica”, a takođe i obezbedila smeštaj i hranu u hotelu za dva dana provedenih na državnom takmičenju iz fizike u Subotici. Momir od šestog razreda osnovne škole osvaja prva mesta na takmičenjima iz fizike, a za ovu godinu je završio svoj takmičarski ciklus jer se Srpska fizička olimpijada organizuje za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola. U intervjuu za NsHroniku Momir govori o svom talentu i usavršavanju iz oblasti fizike, boravku u Petnici i daljim planovima u naučno-učeničkoj karijeri.

Krajem marta si osvojio prvo mesto na ovogodišnjem državnom takmičenju iz fizike, koliko dugo si se pripremao za ovo takmičenje?
– S obzirom na to da na takmičenja iz fizike idem još od šestog razreda, odlučio sam da ovu tradiciju nastavim i u srednjoj školi. Već u prvom razredu uspeo sam da ostvarim zaista izvanredne rezultate, prvo mesto na okružnom, ali i prvo mesto na državnom takmičenju iz fizike, koje je ove godine održano u Politehničkoj školi u Subotici. Kao i dosadašnja takmičenja i ovo je bilo još jedno lepo iskustvo koje ću dugo pamtiti. Utisak sa ovog takmičenja svakako pojačava momenat kada sam video svoje ime na vrhu rang liste, koju smo svi mi takmičari nestrpljivo iščekivali. Na svoj uspeh sam svakako još ponosniji jer sam jedan od retkih učenika stručnih elektrotehničkih škola sa ovako zapaženim rezultatom. Ali, nikako ne treba zanemariti sav trud i rad koji je potrebno uložiti da bi se ovakav rezultat ostvario. Pre svega, potrebno je redovno vežbanje, naravno onoliko koliko druge obaveze dozvoljavaju. Sa pripremama je potrebno početi što ranije, izokola, upoznajući se polako sa novim gradivom, da bi se početkom drugog polugodišta započelo sa intenzivnijim pripremama. Pripreme su se, kao i do sada, bazirale na rešavanju zadataka sa prošlogodišnjih takmičenja. Lakšem radu svakako je doprinelo logičko razmišljanje koje sam stekao u osnovnoj školi.

Kao istaknuti mladi fizičar, koji od šestog razreda osvaja nagrade na državnim takmičenjima iz fizike, bio si polaznik zimskog kursa u Istraživačkoj stanici “Petnica”, smer Primenjena fizika i elektronika. Kakvi su tvoji utisci o pohađanju kursa u Petnici?
– Pored takmičenja, ove godine bio sam i polaznik zimskog seminara “Primenjena fizika i elektronika” u Istraživačkoj stanici „Petnica“. Kurs je trajao nedelju dana, tokom kojih smo imali intenzivna, ali i zanimljiva predavanja. Predavanja su bila veoma raznovrsna, od fizike i matematike, preko elektronike, digitalne obrade talasa, radara, logičkih strujnih kola, mašinskog učenja, pa sve do digitalne obrade slike.

Kako izgleda jedan radni dan mladih fizičara u “Petnici”? Da li si bio u prilici da tu upoznaš još neke mlade fizičare iz Novog Sada?
– Za radni dan u “Petnici” bi moglo da se kaže da je sve, samo ne dosadan. Dan počinje jutarnjim sastankom oko devet časova, nakon koga sledi doručak i potom predavanja, koja traju tokom celog dana, sa pauzama za ručak i večeru. Pored predavanja, polaznici dobijaju i zadatke, kao što su seminarski rad o nekom stručnom terminu i projekat iz programiranja u python-u. Polaznici “Petnice” dolaze iz svih krajeva Srbije, ali i iz okolnih zemalja. Na seminaru sam stekao mnogo novih prijatelja, od kojih je jedan broj, između ostalog, i iz Novog Sada.

Prilikom tvog konkurisanja za Petnicu preporuku komisiji dostavila je tvoja nastavnica fizike iz osnovne škole, Tatjana Pivnički Nikolin, koja te sprema za fiziku od šestog razreda i koja je najviše zaslužna za tvoj uspeh. Koliko ti sada, kada si u srednjoj školi, znači nastavak saradnje i konsultovanje s njom, uzimajući u obzir činjenicu da ona to radi dobrovoljno, bez materijalne naknade?
– Pored upisa u srednju škole, ove godine je novina svakako bila i promena profesora. Mentor za ovogodišnje takmičenje bila mi je profesorka fizike Jasmina Rodić Čolović. Tokom priprema za takmičenje imao sam veliku pomoć i moje nastavnice iz osnovne škole „Svetozar Marković Toza“, Tatjane Pivnički Nikolin. S obzirom na to da smo nastavnica i ja do sada već razvili delotvoran sistem rada, veoma mi znači što i dalje mogu u svakom trenutku da se sa njom konsultujem. Zatim, veliku zahvalnost dugujem i Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“, koja je podržala moj odlazak u “Petnicu” i na državno takmičenje u Suboticu, kao i razrednoj, Danijeli Kuzminac, koja je imala razumevanja za moje izostanke iz škole.

Кoji su tvoji dalji planovi u karijeri mladog fizičara?
– S obzirom na to da me je elektronika i sve što je sa njom u vezi oduvek zanimalo, planiram da se u budućnosti bavim elektrotehnikom, preciznije informacionim tehnologijama. To je ujedno i razlog zašto sam upisao smer elektrotehničar informacionih tehnologija. Nakon završene srednje škole voleo bih da upišem Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Autor: Anđela Zec
Foto: Privatna arhiva