Početna IT & Business Osnovci u Srbiji stiču veštine za 21. vek: Kritičko mišljenje i programiranje...

Osnovci u Srbiji stiču veštine za 21. vek: Kritičko mišljenje i programiranje temelj savremenog obrazovanja

0

Da li ste čuli za mikro:bit? Osnovci u Srbiji jesu. Naučili su da programiraju na njemu. I ne samo to! Zahvaljujući novim veštinama: programiranja, rešavanja problema i kritičkog mišljenja rešavaju konkretne probleme u svom okruženju. Šta više, programiranje doživljavaju kao lako i zabavno, jednako i devojčice i dečaci.

Tokom dve godine regionalnog programa „Škole za 21. vek“ koji sprovodi British Council sa ciljem da doprinese razvoju kritičkog mišljenja, rešavanja problema i programiranja kod milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina širom zapadnog Balkana, u Srbiji je donirano 34.828 mikro:bit uređaja i, za primenu novih veština i tehnika u nastavi, obučeno više od 3.300 nastavnika i 700 direktora škola. Ovo su samo neki od rezultata trenutno najvećeg obrazovnog programa u regionu objavljenih povodom Međunarodnog dana obrazovanja.

Projekat „Škole za 21. vek“ i u trećoj godini rada nastavlja da pruža podršku obrazovnim sistemima u regionu i omogućava učenicima da ovladaju veštinama koje će im obezbediti bolje šanse za lični napredak i buduće zaposlenje.

– Pred svima nama je danas veliki izazov da decu pripremimo za poslove koji možda još uvek i ne postoje. Zbog toga je ključno ne samo da obezbedimo njihovu digitalnu pismenost, već i da ih obučimo veštinama kritičkog i kreativnog mišljenja koje su neophodne za njihovu konkurentnost na tržištu rada. Da bismo to i postigli donirali smo napredne programibilne mikro:bit uređaje školama. Na ovim uređajima programiranje uče deca iz mnogih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju. Takođe smo pripremili obuke u ovoj oblasti za nastavnike i direktore škola kroz koje je veliki broj njih već uspešno prošao. – istakao je Peter Brown, direktor British Council-a za zapadni Balkan i dodao: „Zahvalnost dugujemo i Ministarstvu nauke, prosvete i tehnološkog razvoja koje je prepoznalo značaj projekta za unapređenje obrazovnog sistema i pružilo punu podršku u realizaciji. Četvrta industrijska revolucija se upravo dešava i svi mi zajedno moramo pripremiti decu za pametnu budućnost.“

Trogodišnji regionalni program „Škole za 21. vek“ sprovodi British Council, a finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva vredan je 10 miliona funti i doći će do svake osnovne škole regiona i čak milion đaka naučiti veštinama neophodnim za buduća zanimanja.

– Za Srbiju je strateški važno ulaganje u obrazovanje i nauku jer to je preduslov za digitalizaciju i transfromaciju našeg društva. Zahvalni smo britanskoj Vladi i British Council-u na prilici da naši učenici budu deo programa „Škole za 21. vek” zajedno sa decom iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, pre svega zbog svog jedinstvenog doprinosa nastavnoj praksi. Naša zemlja je na putu reforme obrazovanja, a ovaj projekat je usaglašen sa ciljevima postojeće reforme, kao i u skladu sa Strategijom obrazovanja za period do 2027. godine – izjavio je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U cilju unapređenja nastavne prakse programom su predviđene i trodnevna obuka za određen broj nastavnika iz svake škole, kao i jednodnevno usavršavanje za direktore škola. Ove obuke su akreditovane u svim zemljama Zapadnog Balkana i doprinose profesionalnom razvoju zaposlenih u školama.

Tehnike i veštine iz oblasti kritičkog mišljenja i rešavanja problema, kao i donirani uređaji mogu se primenjivati u okviru bilo kog nastavnog predmeta, ne samo na časovima informatike. Dodatno, programom se podstiče i osnivanje sekcija za programiranje kao vannastavne aktivnosti u svakoj od škola koje učestvuju u programu. Odnos među devojčicama i dečacima koji su se priključili sekcijama za programiranje je već 50:50.

U okviru programa „Škole za 21. vek“ organizuju se i takmičenja za decu iz programiranja uz primenu mikro:bit uređaja na nacionalnom i regionalnom nivou gde deca imaju prilike da prikažu usvojene veštine rešavanje problema iz svog okruženja i tom prilikom osvoje vredne nagrade. Do sada je održano jedno regionalno takmičenje, dok su u Srbiji održana dva takmičenja, a naredno je planirano za mart.

Foto: Promo