Početna Gradske teme Nastavak uređenja Kineske četvrti

Nastavak uređenja Kineske četvrti

0

Tokom poslednje dve godine, u Kineskoj četvrti radilo se na uređenju javnih površina, rekonstrukciji i izgradnji pojedinih objekata. Dosadašnje radove obišli su predstavnici Grada i Fondacije “Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture” i najavili nastavak uređenja te četvrti, uz pomoć ulaganja iz budžeta grada.

Do sada je obnovljeno pet objekata, a trenutno se radi na dva. Međutim, korona je i titulu Evropske prestonice pomerila sa 2021. na 2022. tako da će to biti godina kada će Kineska četvrt biti skroz obnovljena.

“Imate ovde objekte koje smo mi zaštitili sa Zavodom za zaštitu spomenika, od zaborava a i od rušenja, onda saznajete kad krenete da ih renovirate da nemaju ni temelj. Dakle, mi ne znamo šta očekujemo kada krenemo da radimo na tome i to je jedan težak, pipav posao, da sačuvamo ovo industrijsko nasleđe”, kaže Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture”.

Do sada, a uključujući i ulaganja koja će uslediti ove i naredne godine Grad je uložio više od 540 miliona dinara, a planiraju i da nastave ulaganja u obnovu Kineske četvrti.

“Grad Novi Sad je izdvojio sredstva za komunalno uređenje ovih površina, za saobraćajno uređenje, za izgradnju javne rasvete, postavljanje mobilijara i opreme ali i hortikulturalno uređenje kao i rekonstrukciju i izgradnju objekata u ovom prostoru kako bi ovo danas bio centar stvaralaštva, jedan od najvećih kulturno-umetničkih habova gde ćemo se okupljati kako Novosađani, tako i svi posetioci ovog grada”, ističe Adrijana Mesarović, članica Gradskog veća za budžet, finansije i investicije.

Mesto za kulturu, umetnost i stvaralaštvo ove godine planira ponovo da okupi građane na Kaleidoskopu u Kineskoj četvrti u novom prostoru i u novim objektima.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay