Početna Kultura Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije, otvorio jubilarni 10. “Tamburica Fest 2017.”

Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije, otvorio jubilarni 10. “Tamburica Fest 2017.”

0

 

Na Trgu slobode  juče je i zvanično je otvoren 10. jubilarni svetski tamburaški festival „Tamburica fest“, najbolji festival etno muzike u Evropi. Svetsku smotru tamburaša, čuvara tradicije, otvorio je Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, prekidan čestim aplauzima, s obzirom na to da je ovogodišnja zemlja prijatelj festivala, Ruska federacija.

Hvala dragi prijatelji na pozivu da budemo vaši gosti– obratio se Čepurin publici i dodao da Srbiju i Rusiju, kako je naglasio, spaja veliki lanac u kojem je jedna od karika i muzika.- U Rusiji balalajka u Srbiji tamburica a ovde u Novom Sadu, gradu u koji dolazim sa velikim zadovoljstvom i u kojem su vrhunski ljudi, spojene su u jedan veličanstveni zvuk. Pred vama nastupa jedan od najboljih ruskih ansambala, Akademski orkestar narodnih instrumenata, koji ima 100 godina. To, naravno ne znači da muzičari imaju toliko, jer su mnogo mlađi. Hvala i organizatorima za predivan festival, posebno Jovanu Pejčiću, koji je sve organizovao. Želim vam dobro raspoloženje i dobru muziku.

Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine, koji ove godine obeležava šest decenija rada, odsvirao je predivan ruski valcer, „Amurski valovi“ u čast visokog gosta, a zatim su nastupili kantautor Đorđe Čavić, koji je svojim hitovima dodatno podgrejao atmosferu, jednako kao i Dušan Svilar, pa je publika aplaudirala u taktu.

 

Treće festivalsko veče obeležila je svečanost na velikoj bini u centru grada. Dr Jovanu Pejčiću, direktoru festivala, uručena je prestižna nagrada Svetske asocijacije festivala, umetnika i izvođača (Vafa), po kojoj je „Tamburica fest“ najbolji festival etno muzike u Evropi. Značajno priznanje predala je Ljudmila Ljubimova, predstavnik Vafa.

U ime čelnika i svih članova Vafa prenosim pozdrave i čestitke za najbolji festival etno muzike u Evropi, „Tamburica fest“– istakla je Ljubimova.

Primajući prestižnu nagradu, Pejčić je naglasio da je prizannje velika čast za „Tamburica fest“ i za tom koji već 10 godina ne štedi rad, trud i vreme da festival bude na ponos Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji.

Hvala svima koji su uz nas, Grad Novi Sad, Pokrajinska vlada, medijski pokrovitelji, RTV Vojvodina i RTS, svim prijateljima koji su doprineli velikom uspeha a posebno tamburašima, koji su simbol našeg grada. Čestitam timu „tamburice“ koji je osvojio ovu nagradu. Za 10 godina napravili smo najbolji festival etno muzikle u Evropi i nastavićemo da za koju godinu budemo najbolji na svetu– rekao je Pejčić.

Ceremonija dodele nagrade uveličana je veličanstvenim vatrometom a zatim i nastupom fantastičnih umetnika, Akademskog ansambla ruksih narodnih instrumenata moskovske filharmonije N.P. Osipova, koji su plenili virtuoznošću.