Početna Kultura “Atelje 61” obeležava 60 godina postojanja

“Atelje 61” obeležava 60 godina postojanja

0

Povodom obeležavanja 60 godina postojanja “Ateljea 61”, u četvrtak, 11. marta, sa početkom u 12 časova, u Kulturnoj stanici „Svilara“, biće otvorena izložba „Fantastika Ateljea 61 Bosiljem“.

Izložba se realizuje u saradnji sa Fondacijom „Ilija i Mangelos“, uz prisustvo članova znamenite porodice Bašičević i gradskih zvaničnika, te publike u broju dozvoljenom merama propisanim Gradskim kriznim štabom (do 30 ljudi).

„Fantastika A61 Bosiljem“ je svojom autorkom postavke, istoričarkom umetnosti  ustanove “Atelje 61”, Jelenom Đorđević omeđena na 13 tapiserija Ilije Bašičevića Bosilja (od ukupno 28 koliko ih je izvedeno), nastalih u periodu od 1967. do 1975. godine, u Ustanovi za izradu tapiserija.

Ilija Bašičević – Bosilj pobuđuje veliko interesovanje u pogledu svog stvaralaštva, od trenutka njegove afirmacije kao samoniklog umetnika, koji se potom, etablirao u 50 najpoznatijih svetskih predstavnika tzv. Art brut-a (marginalne umetnosti), do današnjice, kada su njegova dela i na dalje predmet revalorizacija, teoretskih promišljanja i kritike. Baš, kakva je i recepcija, „Ateljea 61“ u evropskim i svetskim okvirima, kao jedine ustanove profilisane kao kompleksni tapiserijski centar na prostoru Zapadnog Balkana.

Jednovremeno, dok „A61“ otvara izložbu u svom gradu, Njujorčani ovih dana, uživaju u Bosiljevim platnima i akvarelima i crtežima, jer je deo njegovih dela izložen u jednoj galeriji na Menhetnu.

„Fantastika Ateljea 61“ će se moći pogledati do 5. aprila u KS „Svilara“ uz bogat prateći program – predavanja etabliranih teoretičara umetnosti o svetskom fenomenu naivca čija su dela izlagana uz Pikasova, Kleova, Šagalova, Šileova, radionicama i koncertom, dakako, uza sve mere propisane usled pandemijske situacije izazvane COVID 19 virusom.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Promo/Atelje 61