Početna Kultura Danas počinje 23. Videomedeja na tri lokacije u Novom Sadu

Danas počinje 23. Videomedeja na tri lokacije u Novom Sadu

0

Trodnevni Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost počinje danas, 10. oktobra. Festival će se održati na tri različite lokacije u Novom Sadu: u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Malom likovnom salonu i Kafe galeriji Izba. Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

Svečano otvaranje Festivala zakazano je za četvrtak, 10. oktobra u Kino Sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine sa početkom od 20 časova. Festival će otvoriti direktorica Udruženja za video umetnost Videomedeja, Ivana Sremčević Matijević i član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Festival će okupiti poznate umetnike iz preko 20 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide preko 50 umetničkih radova iz preko 20 zemalja u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija, VR (virtuelna stvarnost) i interaktivnih projekta iz različitih krajeva sveta. Program su, kao i prethodnih godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić.

Takmičarski program sastoji se od dve selekcije – Projekcije (video, film, animacija) i Medijske instalacije (medijske instalacije, VR (virtuelna stvarnost) i interaktivni projekti), dok revijalni deo programa uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia, Prezentacije članova žirija, studentske umetničke radove iz kategorije Lunartis koji dolaze iz prestižnih filmskih akademija širom sveta kao i VR (Virtuelna stvarnost) umetničke radove studenata Fakulteta za digitalnu produkciju Univerziteta Edukons. Radovi u okviru takmičarskog dela programa konkurišu za nagrade Sfinga i Bogdanka Poznanović.

Medijske instalacije i interaktivni projekti će tokom sva tri dana biti postavljeni u Malom likovnom salonu. U kafe galeriji Izba posetioci će moći da vide umetničke radove iz kategorije Lunartis, radove domaćih autora iz selekcije Made in Serbia kao i VR (Virtuelna stvarnost) umetničke radove. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prikazivaće se umetnički radovi iz takmičarske selekcije Projekcije kao i prezentacije članova žirija. Članovi žirija ovogodišnje Videomedeje su: Petar Mitrić iz Srbije, Dave Lojek iz Nemačke i Martijn Winkler iz Holandije.

Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci festivala imaju mogućnost da saznaju nešto više o autorima i njihovim radovima na našem sajtu u delu Festival2019 ili da pogledaju inserte iz radova Pogledaj inserte iz celokupnog programa 23. Videomedeje i da se na taj način upoznaju sa zanimljivostima koje ih čekaju na ovogodišnjoj Videomedeji.

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su: Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay