Početna Gradske teme Nabavka materijala usporila sanaciju osmatračnice na Petrovaradinskoj tvrđavi

Nabavka materijala usporila sanaciju osmatračnice na Petrovaradinskoj tvrđavi

0

Sanacija viseće osmatračnice i ugaonih elemenata dela bastiona Marije Terezije na Petrovaradinskoj tvrđavi teče sporo. Kako piše „Dnevnik“ pomenuti posao, koji nije obiman, ali jeste zahtevan, dugo traje zbog toga što se izvođač suočava s teškoćama da nabavi odgovarajući materijal.

Viseća osmatračnica na bedemu bastiona Marije Terezije je svojevremeno uklonjena prema uslovima i merama tehničke zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada na osnovu snimanja i tehničkog izveštaja o zatečenom stanju 2007. godine.

Tada je zaključeno da je neophodno sanirati osmatračnicu i ugao zida ispod nje na bedemu, zbog rizika da se nevezane opeke i kameni blokovi, kao i cela osmatračnica, obruše na Kamenički put ispod nje. Osmatračnica je godinu kasnije zbog toga demontirana i uklonjena. Tokom 2014. godine izrađen je Glavni projekat po kojem se sanacija realizuje u skladu s uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite koje je izdao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i na osnovu tehničkog snimka osmatračnice koji je svojevremeno uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. U sklopu pripreme projektne dokumentacije obavljena su i ispitivanja materijala od kojih je napravljena.

Po građevinskoj tabli, radovi su počeli 17. maja i treba da budu završeni do kraja ove godine, a njena vrednost je 2,9 miliona dinara, bez PDV-a.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay