Početna Kultura Direktor “Palić film festivala” u Biblioteci na Štrandu

Direktor “Palić film festivala” u Biblioteci na Štrandu

0

U okviru programa pod nazivom “Filmske priče na Štrandu” razgovaraće se sa Radoslavom Raletom Zelenovićem u biblioteci na novosadskoj gradskoj plaži večeras, 10. jula, sa početkom od 20 časova.

“Filmske priče” realizuju se sa ciljem evociranja uspomena na bogatu filmsku istoriju koju baštine Srbija i zemlje u regionu. Beograd, odnosno Srbija, deo su svetske kinematografije od samih njenih početaka. Prvi film kod nas prikazan je 6. juna 1896. godine, a ubrzo nakon toga Beograd je postao varoš u koju su dolazili ugledni filmski umetnici iz raznih krajeva Evrope kako bi snimali značajne lokacije, događaje i ljude.

Gost prvih Filmskih priča biće Radoslav Rale Zelenović, istaknuti filmski radnik, nekadašnji urednik filmskog programa Doma omladine u Beogradu, osnivač časopisa “Juvideo”, urednik filmskog programa Radio-televizije Srbije, osnivač i direktor “Palić film festivala” i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke.

O Jugoslovenskoj kinoteci, Palić film festivalu, koji će ove godine biti održan po trideseti put, istoriji filma i nekim od aktuelnih dešavanja u svetu kinematografije sa Radoslavom Raletom Zelenovićem razgovaraće Milan Rakić, sociolog i autor Filmskih priča.

Foto: Ilustracija/Pixabay