Početna Kultura Dunavska sonata priredila prvi koncert klasične muzike u istoriji Pivnica

Dunavska sonata priredila prvi koncert klasične muzike u istoriji Pivnica

0

U Pivnicama je u nedelju, 30. oktobra, održan prvi koncert klasične muzike u istoriji mesta. Koncertu kvarteta Pneuma i soprana Olivere Bolte iz Novog Sada, koja je nastupila u pratnji pijaniste Jožefa Ritera, prisustvovao je veliki broj Pivničana. U okviru koncerta koji je održan u sali mesne zajednice, nasupila su deca iz Pivnica, koja pohađaju muzičku školu “Petar Konjović” iz Sombora. Koncert je deo projekta “Zrna” koji udruženje građana Dunavska sonata iz Novog Sada realizuje od 2021. godine sa ciljem decentralizacije kulturnih dešavanja i podsticanjem lokalnih umetnika i zajednica da aktivno kreiraju kulturnu scenu u svom mestu. Pokrovitelj ovogodišnje koncertne sezone je Pokrajinska vlada, a manifestaciju podržava i Ministarstvo kulture.

Na repertoaru kvarteta “Pneuma” koji čine Dimitrije Beljanski, Andrijana Rajić, Nina Henig i Stefan Milović, bila su dela Arnoa Babadžanjana, kao i dela savremenih kompozitora Fazila Seja iz Turske, Japanca Ruičija Sakamota, Džejmsa Lasta, ali i dela srpskih autora Jovane Filipović, Vladimira Tošića i dve kompozicije Dimitrija Beljanskog, pijaniste Pneume.

– Publika širom Vojvodine veoma lepo prima tradicionalni repertoar, ceneći i dela savremenih umetnika. To za Pneumu nije iznenađenje jer smo se nakon velikog broja nastupa uverili, da u manjim mestima postoji očigledna duhovna potreba za kvalitetnom muzikom. Veliko je zadovoljstvo za sve nas što nam je pružena prilika da nastupimo na prvom koncertu umetničke muzike u istoriji Pivnica – kaže Beljanski.

Sopran Olivera Bolta u klavirskoj pratnji Jožefa Ritera, pobrala je velike simpatije izvodeći delo Vasilića Živkovića “Ako tebe ljubit’ ne smem”, napolitansku pesmu “Santa Lucija” i posebno nadahnuto “Tamo daleko”. Četiri mlade nade klasične muzike iz Pivnica, koje su svoje umeće pokazale na koncertu su Emilija Kamanj, Emina Časar, Hana Pinćir i Lucija Kamanj.

Milica Trifunov, predsednica udruženja Dunavska sonata kaže da nastup u Pivnicama ima izuzetan značaj zato što svaki kulturni sadržaj ili manifestacija priređena u manjoj sredini ima višestruko veću vrednost.

– Nažalost, neretko svedočimo potcenjivačkom odnosu prema kulturnoj klimi u malim mestima. Nastupi umetnika i njihov prijem u Žarkovcu, Vojvodi Stepi, Rančevu, Rastini i Pivnicama pokazuju da je misija Dunavske sonate u potpunosti opravdana. Publika je željna umetničke muzike, uživa u klasičnom repertoaru i što je najvažnije koncerti izazivaju veliku pažnju svih uzrasnih grupa”, kaže Trifunova.

Prvi koncert, u okviru ovogodišnje turneje “Zrna” održan je u Velebitu pored Kanjiže. Kuriozitet je da je više od polovine žitelja tog mesta prisutvovalo priredbi. U okviru manifestacije priređena su i “Zrnca”, muzičke radionice namenjene deci koja su sa članovima kvarteta “Pneuma” razgovarala o muzici i oprobala se u sviranju instrumenata. Sledeći koncert biće održan u Savinom selu u opštini Vrbas.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Duvavska sonata