Početna Kultura Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan srpskog kola u Novom Sadu

Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan srpskog kola u Novom Sadu

0

Povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji i oslobođenja Grada Novog Sada 1918. godine, u subotu, 27. novembra, Novi Sad će, sada već tradicionalno, 13. godinu za redom biti domaćin “Festivala zlatnih ansambala Srbije“, ali i Svetskog dana srpskog kola koje je uvršteno na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta.

Ovaj festival pored velikog i značajnog praznika za našu zemlju i narod, slavi mladost, kreativnost i lepotu tradicionalne igre, pesme, običaja i nošnji srpskog naroda, kao i ostalih naroda koji žive na teritoriji ne samo Vojvodine, već i cele Srbije, ističe član Ansambla “Vila“ SKUD “Železničar“ Ostoja Kalaba.

Ova kulturna manifestacija se održava uz podršku Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i Ansambla “Vila“ SKUD “Železničar“ iz Novog Sada.

Povodom Svetskog dana srpskog kola održaće se takmičenje u pojedinačnom nadigravanju, gde će najbolji poneti nagradu “Zlatno kolce“.

Takođe, biće prikazano premijerno i 12 koreografskih minijatura koje su inspirisane srpskim kolom u tri, od kojih su najpoznatiji “Žikino kolo“, “Moravac“, “Kukunješte“ i drugi. Pomenute koreografske minijature imaju zadatak da prikažu određenu temu iz narodnih običaja i tradicije, od “zabranjenih ljubavi“, sukoba generacija, svadbenih običaja i sl., a najbolja ostvarenja očekuju laureati prvog, drugog i trećeg stepena, koje će dodeliti ovogodišnji selektor i predsednik žirija prof Vera Obradović.

Istog dana od 12:00 časova na platou ispred SPENS-a, biće organizovano saborno izvođenje srpskog kola, te organizatori pozivaju sve građane da im se pridruže, i da zajedno sa najboljim igračima srpskog kola i svim učesnicima Festivala, zaigraju kolo u čast oslobođenja Novog Sada 1918. godine i prisajedinjenja prostora današnje Vojvodine matici Srbiji.

Kruna Festivala biće Svečani koncert u Velikoj dvorani SPENS-a, sa početkom od 13:30 časova gde će nastupiti najbolji igrački ansambli kulturno-umetničkih društava iz naše zemlje: Akademski folklorni ansambl “Oro“ Niš, SKC “Stefan Nemanja“ Kraljevo, AKUD “Ivo Lola Ribar“ Beograd, KPD “Jednota“ Gložan, Ansambl “Vila“ SKUD “Železničar“ Novi Sad

Ulaznice za Svečani koncert se mogu kupiti u prostorijama Ansambla “Vila“ SKUD „Železničar“ radnim danima od 20 časova u ulici Jovana Cvijića br. 7 i u subotu na ulazu u Veliku dvoranu SPENS-a (Istok) po ceni od 400 dinara.

Izvor: RTV
Foto: Festival zlatnih ansambala KUD “Vila”