Početna Kultura “Filmski Front” počinje u četvrtak u Novom Sadu

“Filmski Front” počinje u četvrtak u Novom Sadu

0

Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma “Filmski Front” održaće se u periodu od 26. do 29. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Novosađani će na 21. izdanju Filmskog Fronta imati priliku da pogledaju preko šezdeset kratkometražnih ostvarenja, a ulaz na sve projekcije biće besplatan.

Tokom četiri dana festivala publika će imati priliku da pogleda takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodna selekcija, ali i da uživa u pratećem programu koji donosi animirane filmove iz regiona, horor filmove iz celog sveta, Front specijal filmove, kao i novosadsku premijeru dokumentarnog filma “Bez” reditelja Luke Papića.

Pobednika regionalne selekcije odlučivaće stručni žiri u sastavu rediteljka Mina Đukić i reditelji Luka Papić i Siniša Cvetić.

Pobednik ove selekcije će dobiti nagradu od 100.000 dinara koju festival dodeljuje u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Pored projekcija, biće organizovan i masterclass program koji će držati reditelj Luka Papić pod nazivom “Kako i zašto pisati scenario za ne-igrane forme?”. Tokom svih festivalskih dana, publika će imati priliku da poseti i izložbu animiranih grafika Viktora Jana,“TR-ART-SPAREN-TAN” u holu Kulturnog centra Novog Sada.

Kao novinu ovogodišnjeg festivala ističemo projekat “Front za sva čula” u okviru kog doprinosimo višem nivou kulturne participacije društveno osetljivih grupa. Svi filmovi takmičarske selekcije, kako domaće tako i strane produkcije, biće titlovani, te na taj način prilagođeni gluvim i nagluvim osobama.

“Što se tiče Srbija/region selekcije, uglavnom su to filmovi mladih autora, a problemi odrastanja su i dalje u fokusu, mada ima i smelijih žanrovskih iskoraka. Što se tiče Međunarodne selekcije, tematski možemo primetiti da značajan broj filmova problematizuje položaj žena, kako u izrazito patrijarhalnim kulturama, tako i u uslovima liberalnih kapitalističkih društava. Potom tu su lične drame, dva osvrta na Rusko-ukrajinski sukob, odjeci kovid pandemije i migrantske krize…”, rekao je selektor Filip Markovinović.

Satnica festivala dostupna je na zvaničnom sajtu festivala.

Festival je podržan od strane Grada Novog Sada, Ministarstva kulture Republike Srbije i Kulturnog centra Novog Sada.

Izvor: rtv.rs
Foto: KCNS