Početna Kultura Izložba “Advokat” u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

Izložba “Advokat” u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

0

Podsekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Stanislav Radulović, zamenica i pomoćnica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Dušica Rakić i Nela Milišić, sinoć su u Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu, prisustvovali otvaranju izložbe “Advokat”.

Reč je o šezdesetogodišnjem radu stare škole novosadskih advokata u drugoj polovini 20. veka, predstavljenih kroz profesionalnu priču čuvenih advokatskih imena, kao što su Mita Gojković, Stevan Rončević i Tomislav Milić.

Za istraživanje porodične profesije važna je tradicija, a autorka izložbe i direktorka Istorijskog muzeja Srbije, Dušica Bojić, kaže da se u tom smislu porodica Gojković posebno ističe.

– Mi u ovom slučaju imamo 60 godina i obeležavamo 60 godina postojanja jedne kancelarije. S oca i majke, preko dece, Dragana i Maje do Draganovog sina Srđana – kaže Dušica Bojić i dodaje da je ovo priča o geneologiji jedne plemenite profesije uokvirene u pričama novosadskih advokata.

Ova izložba, kako kaže predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, postavlja pitanje kako je nekada izgledala advokatura i koliko je danas bavljenje tom profesijom drugačije.

– Ovo je priča o advokaturi bez mobilnih telefona, kompjutera, već razgovora i ličnih kontakata sa strankama kao pojedinačnim advokatskim slučajevima i životnim sudbinama – kaže ona.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski istakao je da advokati poput Gojkovića, Rončevića i Milića treba da budu uzor mlađim kolegama i novim generacijama advokata.

– Izložba pod nazivom Advokat (Mita Gojković 1958-2003-2018…) posvećena je šezdesetogodišnjici rada advokatske kancelarije Mite Gojkovića. Ovom izložbom dajemo omaž advokatskoj profesiji dvadesetog veka u Vojvodini kroz priču o radu advokata Mite Gojkovića i istovremeno njegovih kolega Stevana Rončevića i Tomislava Milića, doajena advokature Novog Sada, Vojvodine i Jugoslavije… Ovo večeras je priča o velikim imenima advokature u kojoj je na prvom mestu bila advokatska etika, znanje i sudbina klijenata. Ovo je priča o advokaturi bez mobilnih telefona, kompjutera, već razgovora i ličnih kontakata sa strankama kao pojedinačnim advokatskim slučajevima i životnim sudbinama. Izložba koja se od večeras nalazi pred nama postavlja pitanje kako je nekada izgledala advokatura i koliko je danas bavljenje ovom profesijom drugačije? Pogled u prošlost otkriva brojna imena, koja su ostavila važan pečat u svojim nastojanjima da “pravda jednako važi za sve”, i oni predstavljaju simbole novosadske advokature druge polovine 20. veka. Navešću večeras samo neke – doajena advokature Milorada Botića, Stevana Boškovića i Branka Perića, kod kojih je naš otac Mita Gojković kalio zanat. Vrsni advokati tog doba bili su i Stevan Rončević, Tomislav Milić, Đorđe Veber, Fedor Kolesar, Oliver Novaković, Slobodan Beljanski, kao i mnogi drugi koje večeras ne mogu sve da nabrojim… Advokat Mita Gojković, jedan je od onih koji su obeležili ovu epohu. U nimalo lakim vremenima, kada je advokatura kao nezavisna i samostalna profesija bila na ispitu, advokati su, pristupom kojim su stalno i iznova u svakom postupku dokazivali da postoje isključivo zbog građana i svojih klijenata, kao poslednji branioci njihovih prava, ostavili dubok trag. Vodeći računa o interesima svakog građanina koji im se obrati za pomoć i savet, advokatura je u to vreme postavila visoke standarde i zaslužila epitet časne profesije, a njeni akteri da ne budu zaboravljeni. Izložba “Advokat” ima nameru da podseti na vreme kada za advokate nije bilo velikih ili malih slučajeva. To je bilo vreme, kada su braneći svoje klijente, branili istovremeno princip da je pravda jednaka za sve – rekao je u svom obraćanju Beljanski, a potom dodao:

– Kao što je to napisao moj brat, advokat Dragan Gojković, u katalogu ove izložbe, a ja ću ga parafrazirati: Uvek je najteže pisati ili govoriti o nekom svom rođenom. Pri tome još kolegi. Čoveku, koji je ceo svoj radni vek proveo okružen paragrafima, zakonima, odredbama i presudama. Među kolegama je bio cenjen i uvažavan kao vrstan pravnik, a mit o sebi u narodu i struci gradio je u rešavanju predmeta iz oblasti naknade štete.
Mita Gojković. Advokat. Mit ili stvarnost? Svoj život posvetio je svojoj porodici i advokaturi. I ovim rečima otvaram izložbu “Advokat” i pozivam vas da je zajedno pogledamo.

Studenti prava, advokati i svi oni koje zanima istorija te profesije, u izložbi će moći da uživaju do prvog decembra.

Izvor: Dnevnik
Foto: NsHronika