Početna Kultura Izložba akvarela “Novosadske vedute” u Istorijskom arhivu Novog Sada

Izložba akvarela “Novosadske vedute” u Istorijskom arhivu Novog Sada

0

Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Istorijskim arhivom grada Novog Sada organizuje izložbu akvarela Olivere Popov “Novosadske vedute” koja će biti otvorena u petak, 21. jula, u 19.00 časova u Istorijskom arhivu grada Novog Sada.

Olivera Popov je rođena 1974. godine u Novom Sadu, gde je i diplomirala na Akademiji umetnosti, odsek Grafika. Do sada je izlagala na više grupnih i samostalnih izložbi, a učestvovala je u više projekata vezanih za promociju i edukaciju u oblasti likovne umetnosti. U svojoj praksi bavi se akvarelom i crtežom. Živi i radi u Novom Sadu.

“Mnoga lica Novog Sada, mog rodnog grada sa kojima sam rasla i živim, a i ona koja su sačuvana samo u uspomenama, na starim fotografijama, tema su ove izložbe. Novi Sad, u svojoj stalnoj borbi da sačuva svoje stare manire, načine i ruho ili da nastavi da se neminovno menja, raste, prima i bogati novim i stranim, apsorbuje ga u svoje i ovdašnje, poput nekog mitskog alhemačara, koji traži rešenje tajne pretvaranja olova u zlato, neiscrpni su mi izvor inspiracije, od početka mog stvaralačkog puta. To je grad koji je i uvek nov, ali i uvek ukorenjen u svojim navikama, zasađen duboko u panonsko tlo. Temom urbanog pejzaža bavila sam se tokom godina kroz razne likovne tehnike, preko crteža, grafika, ulja na platnu i fotografija do akvarela. Osim u većim formatima, akvarel tehniku koristim i za male formate, u blokovima za skiciranje koje uvek nosim sa sobom. Ovaj ‘urban skečing’ kojim se bavim, crtanje je i slikanje gradskih prizora na licu mesta. Umesto instant fotografske zabeleške, ovako pravim zabeleške trenutka, čuvam impresije i stvaram likovni dnevnik mog života i života malog, subjektivnog dela Novog Sada”, rekla je Olivera Popov, autor.

Izvor: gradskeinfo.rs
Foto: KCNS