Početna Kultura Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” – Polikarp Arsenjevič Pavlov i...

Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” – Polikarp Arsenjevič Pavlov i Vera Miljtiadovna Greč

0

Udruženje “Petrovaradin Media” uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”.

Polikarp Arsenjevič Pavlov (1885-1974) i Vera Miljtiadovna Greč (1893-1974) – supružnici i pozorišni umetnici: glumački i rediteljski par

Izvanredno je značajna i blagotvorna umetnička i vaspitna delatnost velikih ruskih umetnika Vere Grečove i Polikarpa Pavlova, koji su stvarali kao glumci i reditelji. Glumačko obrazovanje stekli su u Moskvi gde oboje postaju članovi Moskovskog hudožestvenog teatra. Posle revolucije stalno su u emigraciji, a od 1922. članovi su takozvane Praške grupe MHT-a, zajedno sa velikim ruskim umetnicima Germanovom, Križanovskom, Masalitinovim. U srpskim i jugoslovenskim pozorištima režirali su i nastupali zajedno, najčešće dela ruskih pisaca. Često su kao gosti nastupali u Narodnom pozorištu u Beogradu, prvi put 1920. godine (sa hudožestvenicima koje je predvodio Kačalov), a njegovi članovi postaju 1937. i tu ostaju do Drugog svetskog rata.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu i Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Foto: Promo