Početna Kultura Izložba fotografija Marije Erdelji: Kroz umetnost o femicidu

Izložba fotografija Marije Erdelji: Kroz umetnost o femicidu

0

Izložba fotografija “Jedina moja“, autorke Marije Erdelji, biće otvorena 15. novembra od 19 sati u Galeriji FORMA – UPIDIV (Ilije Ognjanovića 3, Novi Sad) i trajaće do 4. decembra. Izložba tematizuje nasilje nad ženama i femicid u Srbiji, a postavlja se povodom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

U Srbiji godišnje živote izgubi najmanje 30 žena, i to samo zato što su žene, najčešće od strane njima bliskih ljudi. Kako sama umetnica ističe praksa u medijskom i ilustrativnom izveštavanju na ovu temu je uglavnom pogrešna. Kako progovoriti kroz fotografije na ovako osetljivu temu, a da se sa stanovišta morala i etike predstavi na adekvatan način, kroz svoje fotografije pokazuje i sama umetnica.

„Kao neko ko se bavi medijima i stvaranjem, odlučila sam da ovu problematiku prikažem kroz simboliku emotivnog stanja osobe i povređene delove ženskog tela. Na ovaj način želim da svojim konceptualnim radom na datu temu, istu približim samoj publici, ali i da prikažem da se i na drugačiji način može napraviti ilustracija za medijske tekstove“, objašnjava Erdelji.

Tokom trajanja izložbe, 28. novembra, biće održana i tribina na temu “Stereotipi o rodno zasnovanom nasilju i femicidu” na kojoj će, pored same umetnice, govoriti i Nada Padejski, Sigurna ženska kuća, Centar za socijalni rad Novi Sad, Tamara Srijemac, novinarka i autorka emisije „Žena u kutiji“, Vera Stojšić- Gašparovski, Udruženje vojvođanskih učitelja, te predstavnici policije.

Marija Erdelji završila je fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i ovogodišnja je dobitnica Nacionalne nagrade za etičko izveštavanje o siromaštvu „Refleksija“, dobila je i priznanje za projekat od važnosti „Živimo zajedno“ i za doprinos u društvu – Koracima Mileve Marić, 2020 godine.

Njene fotografije dostupne su i u besplatnoj bazi grupe „Novinarke protiv nasilja“, namenjenoj kao pomoć pri senzibilisanom izveštavanju o nasilju prema ženama.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Izvor: RTV
Foto: EU Info Point Novi Sad