Početna Kultura Izložba “Gavran Ananda u savremenom svetu” u KCNS

Izložba “Gavran Ananda u savremenom svetu” u KCNS

0

gavran

Izložba pod nazivom “Gavran Ananda u savremenom svetu” umetnika Dragana Radenovića svečano će biti otvorena 10. avgusta u 19 časova na Tribini mladih u organizaciji Udruženja “Hristogram” i Kulturnog centra Novog Sada, a uz podršku Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada.
Veliko otvaranje je ujedno zamišljeno i kao otmeni performans na kome će se preplitati note vodećeg filmskog kompozitora Hansa Zimera (Rain man) i poučne reči vladike Nikolaja Velimirovića “Reči o Svečoveku: Ananda – vran gavran na kružnome putu”. Izložba će trajati do 20. avgusta ove godine.

Izložba Gavran Ananda u savremenom svetu će se na ozbiljan način razračunati sa mnoštvom paradoksa. Počev od toga da se kultura marginalizuje svojom dostupnošću, pa sve do povećanog broja medija koji svojim prisustvom ujedno i troše ekscentrični umetnički izraz. Radenović neće odstupiti od starih simbola, koji su prkosno nicali iz hiljadugodišnjih religija, ratova i stradanja, ali će napraviti vešt otklon od njihovog značenja.

On uzima Gavrana koji je od nordijske pa sve do moderne američke književnosti predstavljao ogledalo i most između sveta živih i mrtvih. I to na koji način? Prisetimo li se mitova o crnoj ptici, kao o tvorcu sveta jasno je zašto Radenovićeva figura u okrilju svog krila drži malog Budu. Osvrnemo li se na rukopise Rastka Petrovića o Africi, opet ćemo doznati mnogo toga o simbolici Gavrana i verovanjima koja se uz njega vežu. Kao provereni euridita Dragan Radenović se oslanja na akumulirana znanja i ostvarenu tradiciju. Svoja nastojanja ugrađuje u već stvorene entitete preoblikujući, razarajući, ali i rađajući nove konsekvence. Zato će ova izložba ujedno predstavljati spoj više umetnosti, koje se nesmetano kreću ka svojoj tački spajanja. Neposredno iznad njih, biće postavljen njihov tvorac i identitet.

Autor: RTV
Foto: kcns.org.rs