Početna Kultura Izložba o Mediteranu i “Leto na Trgu galerija”

Izložba o Mediteranu i “Leto na Trgu galerija”

0

U četvrtak 14. juna, na platou ispred Spomen-zbirke Pavla Beljanskog otvorena je izložba “Mediteran” u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog. Otvaranjem izložbe započela je i manifestacija “Leto na Trgu galerija”.

Tim povodom publiku je pozdravila mr Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dok se autorka izložbe Jasmina Jakšić Subić, viši kustos Spomen-zbirke, zahvalila svim saradnicima i prijateljima koji su pomogli realizaciju izložbe i njenog pratećeg programa.

Izložbu “Mediteran” u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog kao i manifestaciju “Leto na Trgu galerija”, zatim je otvorila dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. U skladu sa internacionalnim kontekstom izložbe i manifestacije, svečanom otvaranju su prisustvovali ambasador Austrije, Nj. E. Nikolaus Luteroti i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Nj. E. Kajl Skot, sa suprugama, veleposlanik Hrvatske Nj. E. Gordan Bakota, kao i predstavnici ambasada Francuske i Crne Gore i njihovih kulturnih centara, mnogobrojni prijatelji, kolege i saradnici muzeja, koji su potom obišli postavku. U okviru programa otvaranja nastupio je Gudački kvartet “Habanera”.

Izložbom “Mediteran” u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izborom od trideset i jednog dela iz kolekcije Pavla Beljanskog dočaravaju se uticaji mediteranskog podneblja, koje je imalo jednu od ključnih uloga u razvoju kolorizma u nacionalnoj istoriji umetnosti. Izložbu prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana.

Postavku predmeta iz Dokumentarnog fonda muzeja, od 2. avgusta smeniće izložba radova studenata slikarstva Akademije umetnosti u Novom Sadu inspirisanih Mediteranom. Kao poslednja u nizu, krajem avgusta, biće prikazana “izložba publike” s razglednicama, fotografijama i uspomenama poslatim Spomen-zbirci sa različitih obala Mediterana tokom leta 2018. Izložba se realizuje zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima, institucijama i ambasadama.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske su tokom prethodnih godina organizovale manifestaciju “Leto u vrtu galerija”, a ovogodišnjoj manifestaciji pridružuje se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te ona prerasta u “Leto na Trgu galerija”. Na ovaj način manifestacijom su obuhvaćene sve tri muzejske institucije smeštene na Trgu galerija, kao specifičnog kulturno-umetničkog gradskog jezgra. Od 14. juna do 30. avgusta publika će svakog četvrtka, od 21 sat, moći da prisustvuje atraktivnim kulturno-umetničkim sadržajima koji, uz besplatan ulaz, prikazuju raznovrsnost nacionalne, evropske i svetske kulturne baštine i značaj njenog očuvanja u kontekstu istorijskih i kulturoloških okolnosti. Manifestacija “Leto na Trgu galerija” realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Autor: NsHronika
Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog