Početna Kultura Izložba savremenog nordijskog stakla

Izložba savremenog nordijskog stakla

0

Izložba savremenog nordijskog stakla “Dodir stakla” biće otvorena u prisustvu predstavnika ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske, u utorak, 21. marta u 18 časova u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Posetioci će moći do 20. aprila da pogledaju jednistvene predmete od stakla proizvedene u nordijskim staklarama čiji su autori poznati dizajneri i staklari.

Ova izložba ima za cilj, kako su sami organizatori naglasili, promovisanje nordijskog dizajna i proizvođača stakla, pokazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u različitim društvenim oblastima među kojima su i kultura i umetnost. Na izložbi će biti predstavljeno 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara i dizajn studija koji su većinu svojih dela realizovala u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima.

Pre Novog Sada, izložba je organizovana u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu gde je naišla na odličan prijem beogradske publike.

Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske, staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske, staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške, i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Izvor:RTV
Foto: mpu.rs