Početna Kultura Izložba skulptura i slika “Solunci” povodom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Izložba skulptura i slika “Solunci” povodom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

0

Povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, Radio-televizija Vojvodine i Aukcijska kuća “Srbinovski” organizuju izložbu skulptura i slika “Solunci”, našeg eminentnog umetnika – vajara i slikara Milana Trkulje.

Izložba sa preko 70 unikatnih radova biće otvorena u subotu, 24. novembra, u 12 časova, u donjem holu Studija “M” (Novi Sad, Ul. Ignjata Pavlasa 3).

Među brojnim remek delima, posetioci će moći da vide i reljefnu kompoziciju “Večiti boj”, koja simbolično, kroz partiju šaha, predstavlja borbu između srpskih i austrougarskih vojnika. Raritet je i to što su 64 šahovska polja i 32 figure vojnika izrađeni ručno, od terakote.

Vlasnik Aukcijske kuće “Srbinovski” Boris Srbinovski, ukazuje na to da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na autoportret Milana Trkulje, pod nazivom “Poslednji samostalac”.

“Ta neverovatna skulptura puno govori o Milanu Trkulji, o načinu na koji je gledao na život i kako je o njemu razmišljao”, objašnjava Srbinovski i dodaje da je Trkulja dvadeset godina svog stvaralačkog rada posvetio srpskom vojniku, skidajući sa svojih dedova i pradedova (ratnika sa Cera, Kajmakčalana, Krfa i Soluna) simbol veličanja i stavljajući ih u kontekst “činjenja grehova običnih smrtnika“. Svi njegovi “Solunci” tako grade jednu veliku narodnu pesmaricu za istoriju-naglašava Srbinovski.

Milan Trkulja rođen je 7. januara 1941. godine u Beogradu. Srednju umetničku školu “Bogdan Šuput” , kao i Višu pedagošku školu-likovni odsek, završio je u Novom Sadu. Na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi sa oduševljenjem je govorio čuveni Miroslav Antić, a nakon toga usledilo je više od 15 samostalnih i preko 40 zajednički izložbi u zemlji i inostranstvu. M. Trkulja preminuo je 2011. godine.

Izložba “Solunci” biće otvorena do 29. novembra, u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Foto: Promo