Početna Kultura Izložba slika “Antiforme” Uroša Nedeljkovića u Malom likovnom salonu

Izložba slika “Antiforme” Uroša Nedeljkovića u Malom likovnom salonu

0

Izložba slika “Antiforme” Uroša Nedeljkovića biće otvorena večeras, 25. septembra, u Malom likovnom salonu, Bulevar Mihajla Pupina 9.

O izložbi:

“… U svom radu Nedeljković polazi od realnih pojava, događaja, dodirivanja događaja, koji su nekada lični, a nekada kolektivni, preuzeti iz svakodnevnice. Forme su asocijativne, imaju obrise realnog, ali su u zoni visceralnog. Nedeljković veruje, kada se radi o slikama apstraktnog sadržaja, da asemičke forme mogu bolje da prenesu emocije i raspoloženje. Apstrakcija je za njega u sadašnjem trenutku jedini mogući odraz njegovog bića, kako sam kaže: ‘jedini mogući odraz unutrašnjosti mene kao forme i onog kako uobražavam da oblikujem onostrano, eho emocija kojima želim da komuniciram sa publikom’. Za njega je apstrakcija pokušaj bega od stvarnosti…” (Iz teksta “Spoznavanje sebe – slike Uroša Nedeljkovića” Gorana Jureše)

Uroš Nedeljković (Novi Sad, 1980), završio je Srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu. Osnovne (2002) i postdiplomske studije slikarstva (2007) završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Stekao je zvanje magistra likovnih umetnosti, a zatim doktorirao u polju nauke na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu (2016). Na istom fakultetu je trenutno zaposlen u zvanju redovni profesor iz polja umetnosti. Likovna dela i grafički dizajn izlagao je na više od 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i pet puta samostalno na izložbama u Novom Sadu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV). Od decembra 2013. do jula 2015. bio je predsednik UPIDIV-a. Od 2006. godine bavi se naučnoistraživačkim radom u okvirima oblasti komunikacijskog dizajna i dizajna za korisničko iskustvo. Autor je ili koautor više od 50 naučnoistraživačkih i teorijskih radova u domaćim i međunarodnim časopisima (osam radova u WOS-u) i preko 30 radova u formi saopštenja na domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim simpozijumima. Centar za promociju nauke je u januaru 2017. godine, objavio knjigu “Doktorati u prozi”, u kojoj je među prikazima 11 selektovanih najinteresantnijih doktorata odbranjenih u Srbiji u proteklih pet godina, objavljen i prikaz doktorata Uroša Nedeljkovića.

Otvaranje izložbe je u 19 časova.

Postavka se može pogledati do 6. oktobra.

Izvor: 021.rs
Foto: KCNS