Početna Kultura Izložba slika u galeriji MACUT

Izložba slika u galeriji MACUT

0

U organizaciji Javnog preduzeća “Sportski i poslovni centar Vojvodina” i Udruženja slikara naive iz Uzdina, danas u 18 sati u galeriji “Macut” biće otvorena izložba radova članova ovog Udruženja.

Početkom šezdesetih godina u malom Južnobanatskom selu Uzdin naseljenim rumunskim življem, dogodilo se nešto što je bilo i za kulturno razvijenije sredine gotovo nezamislivo.

U duhu uzdinskih polupismenih seljanki (u početku ih je bilo 7) zbila se prava revolucija. Tako su Anujka Maran, Marija Balan, Mariora Motorožesku, Sofija Doklean, Anuca Dolama, Florika Kec i Florika Puja, počele da slikaju ono što su dotad vezle na svojim keceljama i bluzama, uprkos tome što ni njihove porodice, a ni ostali seljani nisu njihov dar ozbiljno shvatili.

Radile su krišom i uglavnom noću, a kada su naslikale dovoljno slika, probile su još jednu barijeru i pokazale su i drugima to što su u tajnosti napravile.

Prvu, manju izložbu imale su u Vršcu, a zatim i u Beogradu, gde Oto Bihalj Merin vidi u njihovim slikama jedno pravo bogatstvo, a ove polu-pismene seljanke i njihove slike odvode u svet, prvo u Evropu, a onda i na druge kontinente.

Tamo, u velikim metropolama umetnosti, njih primaju priznati likovni umetnici i razgovaraju sa njima kao sa sebi ravnima.

Kasnije se ovim ženama priključuju i druge: Steluca Caran, Viorika Jepure, Ana Onču, Sofija Jonašku, Ileana Oalde, Stela Đura, Ofelia Spariosu, Sofija Bosika, Aurora Velić, koje čitave noći do prvih petlova žive taj svoj tajni, lepi život, izražavajući bojom sebe i svoje poimanje sveta.

Nakon nekog vremena ženama se priključuju i muškarci: Adam Mezin, Jon Ramjanc, Viorel Bosika, pokušavajući da i oni, na svoj načın, dostignu slavu ovih vrednih, nadasve običnih žena.

Nakon što je stoni tenis proslavio ovo malo selo, zahvaljući i ovim darovitm ženama za Uzdin se čulo na svim stranama sveta.

Kulturni poslenici (Adam Doklean i dr Petru Dimča) pre 56 godina odlučili su da ove neprikosnovene vrednosti pikturalnog uzdinskog fenomena sačuvaju i izlože na jednom mestu, u novoj Galeriji naivnog slikarstva.

To se dogodilo 17. novembra 1963. godine, samo dve godine posle nastanka ovog jedinstvenog slikarskog fenomena u Uzdinu.

Sadašnja Galerija otvorena je zajedno sa novim Domom Kulture 1990. godine i raspolaže sa oko 100 platana uzdinskih slikarki i slikara, što čini najveću kolekciju naivnog uzdinskog slikarstva.

Naivno slikarstvo u Uzdinu jeste prava umetnička riznica, koja kao svako drugo blago treba da bude dobro očuvana, ali u isto vreme i izložena očima svih znatiželjnika, da bi svi ljubitelji svega što je lepo, mogli da uživaju u kaskadama boja koje se slivaju sa platna ovih darovitih slikarki i slikara.

Novosađani će od 3. do 13. februara 2023. godine biti u prilici da se upoznaju sa delima darovitih umetnika naivnog slikarstva: Sofije i Todora Jonasku, Ileane Oalde, Stele Đura i Adama Mezina.

Izvor: RTV.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay