Početna Kultura “Jevanđelje po F.M. Dostojevskom” premijerno u Srpskom narodnom pozorištu 17. marta

“Jevanđelje po F.M. Dostojevskom” premijerno u Srpskom narodnom pozorištu 17. marta

0

Predstava “Jevanđelje po F.M. Dostojevskom” premijerno će biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u petak, 17. marta, sa početkom u 19.30 časova.

Predstavu po delima Dostojevskog režirao je slovenački reditelj Jernej Lorenci.

“Mislim da je sam Dostojevski ceo svoj život pokušavao da uđe u suštinu toga što smo mi, što je čovek, u najmračnije delove toga što mi svi jesmo, priznali sebi to ili ne. I bio je temeljan i nije se zaustavljao, kopao je i kopao, i taj proces je sigurno bio jako bolan. Ali u toj boli, kad se susretao sa toliko mraka, patnje i zla, uvek je nekako nastojao da nađe barem neko malo svetlo, plamenčić i tražio neku dobru vest”, naveo je Lorenci.

Dodao je da mu je rad na predstavi pružio svojevrstan dijalog sa samim sobom.

“Dostojevski ima tu snagu, tu veličinu, da je taj dijalog postao jako intenzivan. Na putu tog dijaloga susretao sam se sa sobom, kao Dorijan Grej, ugledao slike sebe koje baš i nisu OK. Ali Dostojevski baš to i kaže, OK si i tada kad si najcrnji i kad si okrutan – i to si ti. I onda kaže da u tome nisi sam. A ima tamo nekog plamička i vredi ga biti svestan i vredi, mic po mic, kamenčić po kamenčić, pridoneti mozaiku neke moguće, za sada još nažalost, utopije”, kaže reditelj.

“Za nas, kao Dramu Srpskog narodnog pozorišta, ovo je jedan veoma važan trenutak. Radi se o predstavi koju smo dugo očekivali i želeli. Dogovarali smo sa Jernejom saradnju nekoliko godina, a posebno važno je to što jedan od najvećih pisaca – Dostojevski, biva postavljen na scenu Srpskog narodnog pozorišta i to od strane jednog od trenutno najboljih evropskih reditelja”, rekao je direktor Drame SNP-a Milovan Filipović.

U predstavi igraju: Radoje Čupić, Lidija Stevanović, Nenad Pećinar, Marija Medenica, Sonja Kesler, Nina Proročić Rukavina, Dušan Vukašinović i Dimitrije Aranđelović.

Reprize su 18. i 20. marta.

Izvor: 021.rs
Foto: Srpsko narodno pozorište