Početna Kultura Kolja Mićević dobitnik nagrade “Miroslav Antić”

Kolja Mićević dobitnik nagrade “Miroslav Antić”

0

www.kcns.org.rs_2016-03-07_09-30-08_sajt-najava-415x330

Dobitnik nagrade “Miroslav Antić” za 2015. godinu je Kolja Mićević za zbirku pesama “Rimaginacije”.

Nagrada će mu biti uručena u okviru manifestacije “Antićevi dani”, koja se ove godine održava deveti put, od 10. do 18. marta.

Predsednik žirija Draško Ređep istakao je da je tročlani žiri, koji su pored njega činili Ljiljana Šop i Marjan Čakarević, odluku o laureatu doneo jednoglasno.

U jednoj jedinoj, naslovnoj reči, dostojnoj velikih jezičkih kombinatora, Kolja Mićević je sažeo ono što je iskustvo poezije oduvek bilo – spoj mašte i forme. Sve čega se Mićević doticao – pretvarao je u poeziju. Ova poezija računa sa ukupnošću markantnih ličnosti evropske tradicije; ipak, njegova odrednica ‘posle’ mari pre svega za radoznalost samu. I za bezuslovnost u redosledu snova. Jednom rečju, ‘Rimaginacije’ su memento dvadesetom veku – obrazložio je Ređep odluku žirija.

Predsednica Saveta za kulturu Sunčica Marković podvukla je da ovogodišnji program traje devet dana. Ona je dodala da su ove godine pojedini programi izmešteni iz centra grada, pa će se tako poetsko veče “Mit o ptici” održati u staroj streljani Eđšeg, dok će “Veče laureata”, gde će učestvovati prethodni dobitnici nagrade, održati poslednjeg dana manifestacije u ogranku Gradske biblioteke na Novom naselju.

U okviru ovogodišnjih “Antićevih dana” održaće se i niz izložbi, poetskih večeri, okruglih stolova, među kojima su izložba portreta Mome Kapora “Momo i prijatelji” u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, potom izložba slika, crteža, grafika i instalacija Uglješe Colića “Talj nije nepobediv” – omaž Miroslavu Antiću u Malom likovnom salonu KCNS-a, okrugli sto “Iskustvo zavičaja”, kao i portret Ljubivoja Ršumovića “Krušna mrva”.

Uručenje nagrade planirano je za ponedeljak, 14. marta u 12 časova u Svečanoj sali Gradske kuće.

U okviru manifestacije delegacija Grada položiće venac na grob Miroslava Antića, a posetiće i spomenik Antiću u Dunavskom parku.

Izvor: 021.rs
Foto: Promo / KSNS; anticevidani.rs