Početna Kultura Koncert Dečijeg operskog studija SNP-a povodom Svetskog dana muzike

Koncert Dečijeg operskog studija SNP-a povodom Svetskog dana muzike

0

Srpsko narodno pozorište ove godine će Svetski dan muzike i kraj sezone obeležiti posebnim koncertom Dečijeg operskog studija.

Na velikoj sceni “Jovan Đorđević”, 21. juna, u 19 sati, čak 65 mladih izvođača iz Novog Sada, mlađih od 14 godina, predstaviće se publici izvođenjem najlepših i najzahtevnijih operskih arija, uz bogat plesni i dramski program.

Na repertoaru su odlomci iz Bizeove opere “Karmen”, arija Kasta diva iz Belinijeve opere “Norma”, zatim Valcer pahuljica iz “Krcka Oraščića”, P.I. Čajkovskog, arija Kalafa, Nesun dorma, Skarpija i Te Deum iz Pučinijevih opera “Turandot” i “Toska”, završno kolo iz opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca i mnogih drugih operskih dela, uz gostovanje prvaka opere – baritona Željka Andrića i soprana Danijele Jovanović.

Dečiji operski studio je sastavni deo ansambla opere SNP-a i čini ga 80 talentovanih članova uzrasta od 5 do 14 godina. Deca sedmično prolaze kroz šest sati intenzivnog treninga, savladavajući muzičke, plesne i glumačke tehnike.

Već sada su sposobni da iznesu preko četiri sata zahtevnog repertoara, uključujući arije iz najzahtevnijih operskih dela. Srpsko narodno pozorište, najstariji teatar u Srbiji, već dve godine neguje nove mlade izvođače kroz ovaj jedinstveni program.

“Osim što su postali svojevrsni brend Novog Sada, Dečiji operski studio omogućio nam je da unapredimo opersku produkciju SNP-a. Sa učešćem dece u predstavama kao što su Toska, Karmen, ili Karmina Burana, zaokružujemo viziju autora jer su te deonice originalno pisane za decu. SNP je jedno od retkih pozorišta u ovom delu Evrope, koje najzatevnija operska dela može da izvede u punom obimu”, kaže Željko Andrić, direktor opere SNP-a.

Verica Pejić, rukovodilac Dečijeg operskog studija, kaže da su se najmlađi novosadski umetnici već dokazali u klasičnom operskom repertoaru SNP-a, na veliko oduševljenje publike.

“Naš peti solistički koncert biće poseban po tome što će repertoar biti prilagođen i deci i odraslima. Uz Letnju uvertiru, oživećemo slatke uspomene na početak raspusta i leta. Rad sa ovom divnom decom je inspiracija sama po sebi. Oni su pravi umetnici u nastajanju”, kaže Pejić.

Režiserka i scenaristkinja “Letnje uvertire” je Jelena Beba Balašević, a korografiju je pripremila Verica Kozarev.

Ulaznice za ovaj jedinstveni umetnički spektakl mogu se kupiti po ceni od 400 dinara na blagajni SNP-a ili onlajn OVDE.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva