Početna Aktuelno Kulturna baština Srbije: Snaga srednjovekovnog nasleđa – Poznavanje prošlosti priprema nas da...

Kulturna baština Srbije: Snaga srednjovekovnog nasleđa – Poznavanje prošlosti priprema nas da razumemo budućnost

0

Kompanija Color Media Communications, s ciljem da predstavi značaj i veličinu srpskog srednjovekovnog kulturnog nasleđa, organizuje online konferenciju pod nazivom KULTURNA BAŠTINA SRBIJE: SNAGA SREDNJOVEKOVNOG NASLEĐA posvećenu ovom periodu i daljim koracima njegovog očuvanja i promocije kako kod nas tako i u svetu. Konferencija će se održati u ponedeljak 31. maja 2021. godine sa početkom od 10h.

Kulturno nasleđe, stvoreno i oblikovano u prošlosti, veoma je važno u razumevanju i kreiranju naše sadašnjosti, ali i u planiranju naše budućnosti. Kao izraz istorijskih vrednosti, uverenja, znanja i tradicija, kulturno nasleđe zahteva intenzivan odnos zajednice i pojedinaca koji ga preuzimaju, tumače, održavaju i prenose novim generacijama. Naš veliki pisac Ivo Andrić je to najbolje objasnio.
„To je ono iz prošlosti što utiče na sadašnjost i uslovljava budućnost. Nešto staro je neophodno da bi se razumelo nešto novo. Kao što rimsku kulturu ne možemo dovoljno razumeti i ceniti bez poznavanja grčke civilizacije, tako dostignuća moderne srpske kulture možemo jedino vrednovati poređenjem sa najsjajnim trenucima naše prošlosti“ – govorio je Ivo Andrić.

Ono što nas stavlja u ravan sa jednom italijanskom renesansom, ako ne po grandioznosti, onda svakako po duhovnosti i autentičnosti jeste naša srednjovekovna kultura. O tome svedoče velelepni srpski manastiri koji predstavljaju remek dela srednjovekovne umetnosti i arhitekture. Njihov duhovni i umetnički sjaj ne gubi snagu ni posle skoro 800 godina od njihovog nastanka. Na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, nalaze se manastir Studenica, spomenički kompleks Stari Ras i Sopoćani koji obuhvata četiri odvojene komponente: manastir Sopoćane, manastir Đurđeve stupove, Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, kao i srednjevekovni grad Stari Ras. Iz istog perioda, na listi Svetske kulturne baštine nalaze se i Srednjovekovni spomenici na Kosovu koji obuhvataju manastire Visoke Dečane, Bogorodicu Ljevišku, Gračanicu i Pećku patrijaršiju. Monumentalni manastiri iz ovog perioda svetsku pažnju su privukli i jedinstvenim freskama kojima su oslikani, a pred kojima zastaje dah. Uspenje Bogorodice u Sopoćanima proglašeno je za najlepšu fresku srednjeg veka, dok je freska Beli anđeo, koja je do kompozicije Mironosnice na Hristovom grobu stigla čak i do svemira.

S veoma bogatim srednjovekovnim kulturnim nasleđem kakvo Srbija ima, moramo odgovorno postupati i predstavljati ga kako budućim naraštajima tako i u svetu. Upravo zato ćemo sa eminentnim stručnjacima, predstavnicima akademske zajednice, ministarstva, ustanova kulture i zainteresovanim kompanijama, organizacijama i pojedincima razgovarati i videti kako zaštititi i dalje upravljati nasleđem koje su se naši preci čuvali.

Više o programu konferencije možete pratiti na sledećem linku: http://communications.rs/kulturnabastinasrbije/

Pozivamo sve zainteresovane da konferenciju prate putem lajv strima na YouTube kanala Color Media Communications.