Početna Kultura LIBER virtuelno stiže u Beograd

LIBER virtuelno stiže u Beograd

0

Iako sporazum koji su potpisali prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke, i predsednica evropskog udruženja akademskih biblioteka LIBER Žanet Fraj još u februaru 2019. godine je trebalo da dovede više od 450 bibliotekara iz svih zemalja Evrope u Beograd, s obzirom na aktuelnu pandemiju kovida 19 zbog koje nije bilo mogućnosti da predviđene 2020. godine se održi ovaj događaj, odlučeno je da ipak virtuelno dođu predstavnici svih ovih biblioteka u Beograd i u to u junu ove godine.

LIBER 2021, kako je potvrđeno, održaće se od 23. 24. i 25. juna 2021. godine virtuelno putem dostupnih aplikacija dok će tokom tri dana bogatim program biti organizovano predstavljanje Beograda i njenih najznačajnijih bibliotekarskih zaostavštvina.

LIBER je najveće evropsko udruženje akademskih biblioteka sa više od 400 članica iz svih evropskih zemalja (https://libereurope.eu/ ). Godišnja LIBER konferencija je, po broju učesnika i kvalitetu izlaganja, najvažnija evropska bibliotečka konferencija i jedna od tri najvažnije bibliotečke konferencije u svetu. Tokom tri dana trajanja konferencije, poslednje nedelje juna 2020. godine Beograd će trajno biti upisan na mapu gradova koji su organizovali ovaj važan skup. Udruženje LIBER kroz projekte i redovne aktivnosti usmerava razvoj akademskog bibliotekarstva našeg kontinenta, razvijajući nove usluge i infrastrukture i koordinirajući razvoj evropskih biblioteka. Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” članica je udruženja LIBER od 2001. godine i u prethodnih 20 godina učestvovala je u velikom broju aktivnosti i projekata ovog udruženja, izgradivši lidersku poziciju u akademskom bibliotekarstvu regiona Zapadnog Balkana.

Neki od projekata u koje je Univerzitetska biblioteka ostvarila zahvaljujući članstvu u udruženju LIBER postavili su nove standarde u domaćem i regionalnom bibliotekarstvu. Pretraživa digitalna biblioteka http://www.unilib.rs/istorijske-novine/  koja danas ima više od 650.000 stranica pretraživih materijala iz brojnih institucija kulture Republike Srbije nastala je kao rezultat projekta Europeana newspapers http://www.europeana-newspapers.eu/  dok su prvi rukopisi na arapskom, persijskom i turskom jeziku u centralni portal digitalnih objekata kulturnog nasleđa Evrope Eureopeana europeana.eu uneti upravo iz Srbije i Beograda, zahvaljujući saradnji Univerzitetske biblioteke iz Beograda i evropskog udruženja akademskih bibliteka LIBER.

Godišnju konfereciju udruženja LIBER u Beogradu, najvećeg evropskog udruženja akademskih biblioteka, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.