Početna Kultura Nagrada “Ateljea 61” Mariji Ranković i Stefanu Iliću

Nagrada “Ateljea 61” Mariji Ranković i Stefanu Iliću

0

Ustanova za izradu tapiserija “Atelje 61” baštineći nasleđe svojih osnivača, slikara Boška Petrovića i tapiseristkinje Etelke Tobolke, upriličila je juče u Svečanoj sali Gradske kuće, ceremoniju uručenja, svoje etablirane nagrade sa Konkursa za idejno rešenje kartona za tapiseriju (Nagrade “A 61”).

Nagrada “A 61” je ustanovljena u cilju popularizacije same ustanove, te podsticaja razvoju tapiserijske umetnosti u nas i inostranstvu. Međunarodnog je karaktera i dodeljivana je, uz prekide od samog osnivanja “Ateljea 61”.

Kuriozitetno, ovogodišnju Nagradu “A 61”, odlukom Umetničkog saveta “A 61” i menadžmenta, dodelili smo studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu, Mariji Ranković i Stefanu Iliću, u želji da se ovim svojim programom pridružimo, gradu Novom Sadu u projektu Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu. Jednovremeno, podstičući mlade umetnike, da se iskazuju i u tapiserijskom mediju.

Nagrada je uz činjenicu da će kartoni laureata biti izrađeni u Radionici “A 61”, i novčanog karaktera, odnosno svaki od dobitnika dobija i ček u dinarskoj protivrednosti od 1.000 evra, što je takođe jedan od podsticaja umetnicima u pogledu kompetitivnosti.

Nagradu “A 61” ovogodišnjim dobitnicima uručio je, član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dalibor Rožić, a prisutne je pozdravio i o odluci Umetničkog saveta “A 61” o nagrađenima, izvestio, direktor “A 61”, Zoran Bulatović.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Promo/A61