Početna Kultura Nagrađivani dokumentarac “Srbenka” u četvrtak pred novosadskom publikom

Nagrađivani dokumentarac “Srbenka” u četvrtak pred novosadskom publikom

0

Dokumentarac “Srbenka” hrvatskog scenariste i reditelja Nebojše Slijepčevića biće prikazan u četvrtak, 14. marta u bioskopu Arena.

U grad ga dovodi ekipa udruženja “Off Novi Sad”, koja je nedavno organizovala i premijeru dokumentarca slične društvene, angažovane tematike – “Teret”.

“Srbenka” prati nastanak predstave “Aleksandra Zec” u režiji čuvenog Olivera Frljića, jednog od najprovokativnijih i istovremeno najtraženijih reditelja kako u regionu, tako i u Evropi. Frljić predstavom “Aleksandra Zec” obrađuje događaje iz 1991. godine, kada je u Zagrebu sa porodicom ubijena devojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec.

Međutim, “Srbenka” nudi mnogo više od samo prikaza procesa nastanka jedne pozorišne predstave i uvida u “iza kulisa”. Ona donosi priču aktuelnu u sadašnjem vremenu, priču o devojčici Nini, glumici koja učestvovanjem u nastanku ove predstave spozanje svoj identitet, zajedno sa posledicama koje identitet nosi, a koje rezonuju i više od dve decenije nakon završetka rata.

Film takođe prati suočavanja ostatka ekipe predstave sačinjene od osoba i srpske i hrvatske nacionalnosti, sa samim sobom, ali i sa drugima, sa neistomišljenicima, sa protestima ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci.

Svoj festivalski život “Srbenka” je započela na prestižnom Visions du Reel festivalu dokumentarnog filma prošle godine, gde je i nagrađena. Potom je Nebojša Slijepčević sa “Srbenkom” osvojio i Doc Alliance Selection nagradu na Kanskom festivalu. U Hrvatskoj film je premijerno prikazan na festivalu u Motovunu, gde je takođe trijumfovao, kao i na najznačajnijem festivalu regiona, u Sarajevu.

U Srbiji “Srbenka” je premijerno prikazana na festivalu “Slobodna Zona”, gde je primila izuzetno pozitivne reakcije i stručne i opšte javnosti, a veliko interesovanje za film ne prestaje da opada ni u 2019. godini.

Karte za projekciju mogu se kupiti na blagajni bioskopa po ceni od 300 dinara.

Izvor: 021
Foto: Pixabay