Početna Kultura Nakon pola veka velika izložba o neolitskom dobu u Muzeju Vojvodine

Nakon pola veka velika izložba o neolitskom dobu u Muzeju Vojvodine

0

Do sada neotkrivene podatke o praistoriji ovih prostora, koji sežu čak do neolita, kao i prvi realistični prikaz praistorijskog čoveka – stanovnika Lepenskog vira, koji je predstavljen na Svetskoj izložbi „Dubai Expo”, predstaviće izložba „San neolitske noći” Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije. Izložba se realizuje u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture, od 15. jula u Muzeju Vojvodine.

O značaju ove postavke govori i činjenica da je poslednja velika izložba o neolitu u našoj zemlji organizovana 1968. godine. Sa otkrićima novih lokaliteta i osavremenjivanjem arheoloških istraživanja, ovo će biti prva izložba u Srbiji, i to u godini titule Evropske prestonice kulture, koja će obuhvatiti nove, mnogobrojne segmente iz ovog perioda, koje publika još nije imala priliku da vidi.

Pre svega, putem ekskluzivnih arheoloških eksponata i najnovijih naučnih rezultata, ova postavka, čiji su autori mr Lidija Balj i Andrej Starović, odgovoriće na pitanja o tome ko su bili ljudi koji su stvorili novi svet u Evropi, odakle su i zbog čega došli baš u Podunavlje i kakav je bio njihov susret sa starosedeocima.

Kako ističu Balj i Starović, značaj izložbe ogleda se u razvoju čovečanstva kakvo danas poznajemo, a neolit je bio prekretnica, te postavka obuhvata više od jednog veka plodonosnih arheoloških istraživanja.

San neolitske noći u fokus stavlja koncept kulture mira i zajedništva, dajući novo svetlo na važne procese koji su se odvijali tokom neolita i koji su iz korena menjali način života na prostoru Evrope stvarajući njen novi kulturni identitet. Kroz evociranje priča o tom davnom vremenu, otvara se dragocena riznica sećanja vezana za prostore rane Evrope – za njenu kulturu, istoriju, tradiciju, čitavu bogatu teksturu ljudskog života i društva”, ističu autori i dodaju da je naročito zanimljiv deo postavke – naučni deo, u okviru kog će biti oživljen jedan od stanovnika Lepenskog vira kroz projekat „MetaHjuman – Upoznajte praistorijskog čoveka”. Potpuno realističan model glave stanovnika ovog svetski čuvenog poznatog arheološkog lokaliteta, od pre 10.000 godina, načinjen pomoću vrhunske „Metahjuman” tehnologije, delo tima prof. dr Sofije Stefanović, izazvao je veliku pažnju na Svetskoj izložbi „Dubai Expo”.

Kao i svaka izložba Muzeja Vojvodine, i ova će imati i druge sadržaje: stručna predavanja, radionice za sve kategorije posetilaca, sa naglaskom na one najmlađe, ali i druge programe u kojima će posetioci predstavljati aktera, a ne samo posmatrača postavke.

Izložbu je podržala i nacionalna platforma „Srbija stvara“.

Izložba „San neolitske noći” trajaće do 15. oktobra. Programski luk „Tvrđava mira” bavi se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje, koji će do 17. jula ugostiti više od 1500 umetnika kroz gotovo 150 programa.

Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi sa događajima možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Arhiva Muzeja Vojvodine