Početna Kultura Nastavak uređenja kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Nastavak uređenja kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

0

Unutrašnjost kuće bana Jelačića u Petrovaradinu će uskoro biti obnovljena.

Javnu nabavku za ove radove je raspisao Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad zajedno sa Nacionalnim savetom Hrvatske nacionalne manjine (Hrvatsko nacionalno vijeće – HNV), koja je od prošle godine vlasnik kuće na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu.

Fasada i krov ove kuće su već bili obnavljani, a sada će uslediti uređenje enterijera, odnosno radovi na delu instalacija, podova, stolarije i grejanja.

U samoj dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid nije data procenjena vrednost radova, a oni su opisani kao građevinsko-zanatski i konzervatorsko-restauratorski radovi na adaptaciji enterijera kuće.

Specifikacija radova obuhvata zamenu oštećenih delova elektro instalacija uz protivpožarne instalacije, zatim uvođenje grejanja pomoću gasnih instalacija, saniranje dela zidova, podova i plafona koji su devastirani uticajem vlage, zamenu dotrajalog maltera, reparaciju ulaznih vrata i rešetki atrijuma. Takođe, u kući bana Jelačića će se raditi restauracija prozora i vrata, provera ispravnosti ventilacionih otvora, zamena podnih obloga, bojenje zidova i plafona.

Rok za dostavaljanje ponuda na javnoj nabavci je 23. avgust i stavljen je uslov da je maksimalni rok za izvođenje radova 90 dana.

HNV je svečano preuzelo kuću u pograđu Petrovaradinske tvrđave polovinom oktobra prošle godine na događaju kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. Formalno je to učinjeno u julu prošle godine kada su HNV-u uručeni ključevi. Vijeće kućom upravlja preko Fondacije “Spomen dom bana Josipa Jelačića”.

Postupak predaje kuće hvratskoj zajednici je trajao 17 godina od kako je porkenuta prva inicijativa. Iz budžeta Srbije dato je 700.000 evra za otkup, i osim podruma i prizemlja, kupljen je i jedan od četiri stana na spratu u kojem je soba u kojoj se rodio Josip Jelačić.

Sporazum o obnovi, za šta je sada raspisan tender, u aprilu su potpisali Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za zaštitu spomenika kulture. Tada je rečeno da će od ukupno otkupljenih oko 350 kvadratnih metara, biti obnovljena 264 kvadratna metra na prvom spratu i oko 80 kvadratnih metara na drugom nivou objekta.

Kuća u kojoj se 1. oktobra 1801. godine rodio ban Josip Jelačić izgrađena je 1745. godine.

Izvor: 021.rs
Foto: NSHronika.rs