Početna Kultura Neka i vaše selo bude domaćin besplatnog koncerta klasične muzike

Neka i vaše selo bude domaćin besplatnog koncerta klasične muzike

0

Oni već sedam godina klasiku izvode samo za obične ljude, a sada su uputili neobičan poziv vojvođanskim opštinama: Neka i vaše selo bude domaćin koncerta klasične muzike

Novosadski festival klasične muzike pod vedrim nebom “Dunavska sonata” ove godine će realizovati 10 koncerata u 10 vojvođanskih sela u kojima nikada nije održan koncert klasične muzike, ili takav događaj nije bio organizovan u poslednjih 40 godina. Dunavska sonata poziva opštine i gradove u Vojvodini da prijave sela sa svoje teritorije. U projektu mogu da učestvuju sva sela iz Vojvodine bez obzira na broj stanovnika.

– Svako vojvođansko selo može postati domaćin koncerta klasične muzike. Potrebno je samo da se mesne zajednice ili lokalne samouprave prijave na konkurs za učešće u projektu “Zrna” Dunavske sonate. Jedini uslov jeste da imaju dovod električne energije na glavnom mestu okupljanja u selu, kako bi instrumenti mogli da budu ozvučeni, kako bi publika mogla na pravi način da uživa u najboljim kompozicijama klasike – kaže Milica Trifunov, predsednica UG Dunavska sonata koje je od 2015. u Novom Sadu i Vojvodini organizovalo više od 100 besplatnih koncerata klasične muzike.

Trifunova ističe da će ovogodišnja turneja imati deset koncerarta, a ključni kriterijum jeste da se u selu retko, ili nikako ne realizuju događaji koji predstavljaju vrhunsku umetnost. A, kako kaže, ukoliko to nije slučaj, biće odabrana sela s najmanjom frekvencijom ovakvih događaja na godišnjem nivou.

– Osnovna ideja našeg projekta, ali i celokupnog delovanja jeste da običnim ljudima, koji, zbog različitih faktora, poput udaljenosti, nedostupnosti, nemaju pristup vrhunskoj umetnosti. Udaljenost ne sme i ne može biti prepreka za kulturu. Svaki čovek, ma gde da živi, treba da ima mogućnost da uživa u istim kulturnim sadržajima u kojima uživaju i stanovnici velikih gradova. Klasična muzika nije rezervisana samo za koncertne dvorane i određene društvene slojeve. Lepota muzike pripada svima, a Dunavska sonata po uzoru na naše paore brižljivo seje Zrna umetnosti u srca ljudi – kaže Milica Trifunov.

Projekat Zrna realizovan je prvi put 2021, godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a koncerti su održani u selima Žarkovac, opština Ruma, Vojvoda Stepa, opština Nova Crnja i na salašu Rančevo u opštini Sombor. Kvartet Pneuma i sopran Olivera Bolta uz klavirsku pratnju Jožefa Ritera iz Novog Sada izvodili su najlepše kompozicije klasične muzike na otvorenom za stanovnike ovih sela, a Dunavska sonata nastavila je saradnju sa opštinom Nova Crnja koja je klasičnu muziku uvrstila u program svih zvaničnih i kulturnih događaja na teriotriji opštine.

Za prijavu na konkurs neophodno je poslati imejl sa osnovnim podacima o selu na imejl Dunavske sonate info@dunavskasonata.com.

Konkurs traje do 15. marta, a izbor deset sela koje će ove godine biti domaćini besplatnih koncerata klasične muzike biće objavljen u ponedeljak 21. marta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Udruženje građana Dunavska sonata