Početna Kultura Novembar – mesec japanske kulture u Novom Sadu

Novembar – mesec japanske kulture u Novom Sadu

0

Novembar će u Novom Sadu obeležiti dolazak inostranih umetnika, saradnja sa nezavisnom lokalnom scenom, različite vrste umetnosti i to sve iz Japana, jer počinje mesec japanske kulture u okviru programske platforme „Druga Evropa“!

Novi Sad, kao buduća Evropska prestonica kulture, nastavlja prijateljske veze, koje su do sada već dovele do mnogobrojnih projekata, u okviru kojih japanski i srpski umetnici i radnici u kulturi razmenjuju iskustva i ostvaruju partnerstva. Upravo kroz platformu „Druga Evropa“, koja se bavi drugačijom, skrivenom, manjinskom kulturom, sada se predstavlja druga kultura, jezik, umetnost – drugi kontinent.

Japansko – srpski festival filma prvi put u Novom Sadu

Kulturna stanica Svilara ovog vikenda, 2. i 3. novembra biće lokacija za Japansko-srpski festival filma, koji je po prvi put u Novom Sadu, zahvaljujući saradnji organizatora festivala i tima „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Tema ovogodišnjeg festivala je „Stvaraoci i dela“, a Novosađane očekuju kratkometražni filmovi japanskih i srpskih autora i filmovi nastali na ovim područjima, što omogućava povezivanje dve zemlje i njihovih kultura.

Program će biti otvoren u 18 sati radionicom „Izazivanje kreacije” autora Marca Nektana. U 18.30 počinje prvi filmski blok i biće prikazana tri filma: „Autumn Waltz“ Ognjena Petkovića, „No one but I know“ Daisuke Kamijo i „Two Grim Ravens“ Mihajla Dragaša, koji će nakon projekcija odgovarati na pitanja publike. Posetioci će imati prilike i da pogledaju izložbu „Zapisi pred san“ mlade umetnice i viteškinje TKV, inspirisane knjigom Sei Šonagon „Zapisi pred san“, dvorske dame carice Sadako iz perioda Heian – zlatnog doba japanske kulture. Više informacija o izložbi možete pronaći i na facebook event-u: http://bit.ly/zapisiunovomsadu

Drugog dana, pored regularnog filmskog bloka, biće prikazana specijalna „JSFF international” selekcija, zatim sledi tribina na kojoj će autorka prvog srpskog kuvara na japanskom, Jelena Jeremić, pričati o svojim iskustvima u Japanu.

Revijalni deo festivala organizuje Cultcrave uz podršku projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Više informacija o JSFF možete pronaći i na facebook event-u: http://bit.ly/jsffuns

Saradnja novosadske nezavisne scene i umetnika iz Japana

Rezidencijalni program „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) u novembru u Novi Sad dovodi mnogobrojne japanske umetnike, koji će se povezati sa nezavisnom lokalnom scenom.

Već 5. novembra, u 18 sati, u kulturnoj stanici Svilara biće organizovano Veče slem poezije, koje kombinuje performans, interakciju i takmičenje i vraća poeziju njenim korenima, usmenoj književnosti, gde publika zauzima glavnu ulogu. Veče sa japanskim pesnicima organizuju Artbox i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, a predstaviće se slem – trio Kujiru Sakisaka, Joha Tachibana i Kohta Nagasava.

U saradnji „Novi Sad 2021“ i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) tokom novembra gost Novog Sada biće vizuelna umetnica, Mariko Hori. Ona će u toku svoje posete imati nekoliko gostovanja na Akademiji umetnosti. Rezultat će biti izložba umetničkih radova nastalih za vreme rezidencije.

Saradnju sa vainstitucionalnom lokalnom scenom, u okviru svog boravka u Novom Sadu pred kraj meseca, ostvariće i koreografkinja i plesačica, Yoko Koike, članica NBA Ballet Company, kao i vizuelna umetnica, Yuuki Horiuchi.

U Novom Sadu boraviće i spisateljica, Mizuki Misumi, koja se bavi i dizajnom i instalacijom. Iza sebe ima 11 knjiga, od kojih je devet zbirki poezije, roman i kolekcija eseja, a Novi Sad će joj biti inspiracija za nova dela.

Rezidencijalni program „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) ima za cilj povezivanje lokalne, evropske i svetske umetničke i kulturne scene, edukaciju, razmenu iskustava među umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program „Novi Sad 2021“ podržava novosadske umetnike da realizuju odlazeće rezidencije, ali omogućava i stranim umetnicima da dođu u Novi Sad.

Svi projekti podržani su od strane organizacije EU-Japan Fest, koja usko sarađuje sa gradovima-prestonicama kulture.

Foto: Promo/NS2021