Početna Kultura Novi Sad – Grad muzike i Isidora Bajića

Novi Sad – Grad muzike i Isidora Bajića

0

1 DSC_0040

Društvo novinara Vojvodine u saradnji sa Malim istorijskim društvom u Novom Sadu pripremilo je izložbu “Naš Isidor Bajić 1878-1915-2015” povodom sto godina od smrti kompozitora.

Predsednik Društva novinara Vojvodine, Mladen Bulut, pozdravio je prisutne i rekao: “Novi Sad je tek sa pojavom Isidora Bajića propevao onako iz srca i iz punih bedara. Isidor Bajić je, a to je ono što nas povezuje, negde 1903. godine bio izdavač i urednik prvog muzičkog časopisa na ovim prostorima. To nas opet povezuje sa onom trećom, teškom, rečju u grbu Društva novinara Vojvodine, posle istine i poštenja na red dolazi tradicija. Eto, toj tradiciji za volju Društvo novinara Vojvodine uz pomoć svojih članova i saradnika se opredelio da podseti Novosađane na sve ono što je nekada značio Novi Sad, i što još uvek znači, a pogotovo da ih opomene na ono što bi mogao da bude Novi Sad.

3 DSC_0060

Dr Drago Njegovan, predsednik Malog istorijskog društva u Novom Sadu rekao je: “Istoriju ne čine događaji, već i ljudi i to znameniti ljudi. Isidor Bajić svakako spada u te znamenite ličnosti. Dakle, ovo je prilika da se prisetimo te istorijske veličine. Ja se nadam da će ne samo ova izložba, već i prateći programi omogućiti to podsećanje. Ovo nije naravno jedina prilika kada se govori povodom Isidora Bajića i neizmerno smo zahvalni gradu Novom Sadu i Upravi za kulturu koji su nam to omogućili.

5 DSC_0031

Danijela Kličković, muzikolog i pomoćnik direktorke muzičke škole “Isidor Bajić” i autorka knjige o Isidoru Bajiću koja je tek izašla iz štampe. “Ovu knjigu sam završila 1998. godine, a tek sad je objavljena. Na knjizi sam dugo radila i ona je u stvari bazirana na otkriću Bajićeve zaostavštine koja se nalazi u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, koja tada praktično i nije bila poznata. Uz pomoć toga uspela sam i da rešim dileme koja smo imali oko njegovog datuma rođenja i smrti. Pronašla sam nekoliko autentičnih pisama i projekata o kojima se malo znalo zato je baza ove knjige zasnovana na manje poznatim činjenicama iz života Isidora Bajića.

7 DSC

Autor izložbe Hadži Zoran Lazin, pozdravio je prisutne i izrazio žaljenje što autorka izložbe nije bila prisutna, iskoristivši priliku da udeli nekoliko prigodnih pohvala na njen račun. “Čast mi je da pozdravim i da predstavim profesora Jokanovića, koji je za ovu priliku uradio bistu Isidora Bajića, koja je sada, prvi put, postavljena u prostorijama Društva novinara Vojvodine. Na ovoj izložbi prikazane su sve tri Bajićeve biste. Ima tri biste ustvari. Gostovićeva, koja se nalazi u muzičkoj školi koja nosi njegovo ime i jedna u njegovom rodnom gradu, Kuli. Hvala Bogu u Kuli se i održava svake godine muzička manifestacija pod nazivom ‘Jesen stiže dunjo moja’.

6 DSC

Autor: Jelena Dopuđ