Početna Kultura Obeležene 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske

Obeležene 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske

0

Povodom obeležavanja 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je sinoć izložbu “Kračun”, posvećenu Teodoru Kračunu, čiji opus predstavlja vrhunac srpskog baroknog slikarstva.

– Čestitajući Galeriji Matice srpske njen dan, mi zapravo odajemo počast svima koji su vekovima predano i posvećeno radili na sakupljanju i očuvanju naše bogate umetničke baštine – kazao je predsednik Mirović.

– Istovremeno, ovom izložbom mi potvrđujemo poštovanje prema Teodoru Dimitrijeviću Kračunu i prema svima drugima koji su nas, svojim velikim umetničkim delom, činili i učinili prosvećenim i kulturnim narodom, dostojnim sopstvene istorije – rekao je predsednik Mirović.

– Temelj našeg identiteta, našeg postojanja i opstajanja na ovom prostoru, jeste naša kulturna, duhovna i institucionalna vertikala koja uprkos istorijskim iskušenjima, traje vekovima i na kojoj se nalaze velikani kakav je bio Kračun ali i Zaharije i Jakov Orfelin i Teodor Ilić-Češljar – dodao je Mirović.

– Obeležavajući ovaj dan, i sećanje na 1847. godinu, kada je u Budimpešti doneta odluka o osnivanju Muzeja Matice srpske, negujemo i stvaramo tradiciju za buduća vremena. Nacionalna umetnost je nešto o čemu svi zajedno moramo da brinemo -kazala je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

Izvor: RTV
Foto: Pokrajinska vlada